Met bijna 200 deelnemers waren de Open Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen (ONJK) begin augustus weer prima bezet. Het ONJK was voor het eerst ook in Dieren en werd aansluitend aan het toernooi voor de volwassenen georganiseerd. Met het veteranentoernooi half juli, was het alweer het derde toernooi op rij voor de organisatie. Er waren ook natuurlijk een hoop nieuwe hulpkrachten die speciaal voor de jeugd werden ingevlogen.

Naast de te verdienen open NK titels en NK tickets, was het vooral een leuke week met veel schaken. De organisatie had ook een paar leuke nevenactiviteiten georganiseerd. Omdat zowel de gemeente Rheden (450 jaar) als de KNSB (150 jaar) iets te vieren hadden, konden er extra leuke activiteiten worden georganiseerd. Zo was er een Levend Schaakspel, gaf GM Jan Timman simultaan en konden de kinderen gratis de Spelerij in. Ook vond het Teamsnelschaak weer plaats zoals gebruikelijk bij het ONJK.
De meeste kinderen verbleven in huisjes, op de camping of in een hotel in de buurt. De jaarlijkse groep uit Spijkenisse met wel 35 kinderen hadden hun schaakkamp in Doesburg belegd. Ook waren er bijna 40 kinderen uit België dit jaar.

Op de website staan alle resultaten. We noemen hier de nieuwe kampioenen en de verdiende tickets voor het NJK 2024 (*=ticket):

U25: Luuk Baselmans (Tilburg)

U25m: Fleur Swennen (Neerpelt [B])

A + Am [U18]: Sofiia Moskalets (Woerden)*

B [U16]: Wouter Terlouw (Soest)*

Bm [U16]: Diana Musabayeva (Gent [B])

C [U14]: Storm Fallaux (Almelo)*

Cm [U14]: Cecilia Pereira Garza (Leuven [B])
2e Chia-Yun Liu (Hoofddorp, hoogst geëindigde Nederlandse)*

D [U12]: Akshaj Katpatal (Lelystad)*

Dm [U12]: Bregje Roebers (Amsterdam)*

E [U10]: Dennis Ruzaykyn (Vlist)*

Em [U10]: Klio Esvelt (Wassenaar)*

FGH [U9 & U8 & U7]: Jim de Wit (Leeuwarden)*

FGHm [U9 & U8 & U7]: Eviënne Jongejan (Dordrecht)*

F [U9]: Dhruv Kumar (Leiden)*

Fm [U9]: Eden Decraene (Waregem [B])
2e Jinchen Zhang (Bloemendaal, hoogst geëindigde Nederlandse)*

G [U8]: Jim de Wit (Leeuwarden)*

Gm [U8]: Eviënne Jongejan (Dordrecht)*

H+Hm [U7]: Maithili Bhaskarabhathla (Rotterdam)*