Voor de finalisten van de schoolteams van het NK Voortgezet Onderwijs was het op dinsdag 23 januari een hele chique speellocatie. Ze speelden namelijk in het theaterrestaurant van het AFAS Circustheater in Scheveningen. Hoe gaaf was dat?
Deze bijzondere speelzaal was alleen mogelijk omdat dit tevens de locatie van het Tata Steel Chess On Tour was. De bijna complete wereldtop was op nog geen 50 meter bezig aan hun 9e ronde, terwijl de scholieren hun NK finale speelden. De Nederlanders Anish Giri, Jorden van Foreest en Max Warmerdam streden letterlijk tegen de wereldtop terwijl de scholieren een dagje vrij van school kregen om onderling uit te maken welke school zich een jaar lang de sterkste schaakschool van Nederland mochten gaan noemen.
Er kwamen zelfs drie nieuwe kampioenen, want er werd gestreden in drie categorieën: VO I (alle leerjaren), VO II (eerste twee leerjaren) en VO III (max. 1 clubschaker).
De finale bestond uit 18 teams van 4 spelers. Zij speelden elk 5 ronden in een poule van 6 teams. Elk team ontmoette elk ander team in hun categorie eenmaal. Speeltempo was 10 minuten per persoon per partij plus 10 seconden per zet. Dat is best een stevig tempo, maar voor de meeste deelnemers geen enkel probleem.
Categorie VO I (alle leerjaren)
De zes teams waren zeer aan elkaar gewaagd in deze categorie. Even leek het team van het Gymnasium Novum uit Voorburg al voor de laatste ronde de titel binnen te hebben. In de slotronde wachtte echter het Christelijk Gymnasium Utrecht met slechts 2 matchpunten achterstand. Bij verlies zou het om bordpunten gaan en dan zou Utrecht een half bordpuntje meer hebben. De allerlaatste partij gaf de doorslag. Aan bord 2 met een stand van 2-1 voor Utrecht kon Polle van Arendonk (CG Utrecht) de aanval van David Madularea (Gymn. Novum) pareren en tot remise dwingen. De titel voor het CGU was alsnog binnen! Proficiat. Het Johan de Witt gymnasium uit Dordrecht eindigde met slechts 1 matchpunt minder op de derde plaats.
Ze ontvingen allemaal hun prijs uit handen van speciale gast: grootmeester Loek van Wely.
- Christelijk Gymnasium – Utrecht, 8 mp, 14 bp
- Gymnasium Novum – Voorburg, 8 mp, 13,5 bp
- Johan de Witt gymnasium – Dordrecht, 7 mp, 11,5 bp
Zie hier alle eindstanden en persoonlijke scores.
Individuele topscorers van deze categorie werden:
Bord 1: Noah Ritzerveld (Gymn. Novum Voorburg) 5 uit 5
Bord 2: Freek Thijssen (Lorentz Casimar Eindhoven), Polle van Arendonk (CGU) beiden 3,5 uit 5
Bord 3: Mika Kleibeuker (CGU), Louis Liu (Johan de Witt gymn.) beiden 4,5 uit 5
Bord 4: Leon Elferink (CGU), Kuokuo Li (Stedelijk Gymnasium Leiden) beiden met 4 uit 5
Categorie VO II (eerste tweeleerjaren)
In categorie VO II nam het team van Huygens Lyceum Eindhoven al snel afstand van de rest. Ze lieten slechts 1 matchtpuntje liggen en pakten de titel met 3 matchpunten voorsprong op de nummers 2 en 3. Die strijd was een stuk spannender. Het Porta Mosana College uit Maastricht wist het Gymnasium Haganum uit Den Haag en het St. Ignatius uit Amsterdam nipt voor te blijven. Het Gymnasium Haganum scoorde evenveel bordpunten als het St. Ignatius maar werd op een matchtpunt meer derde.
- Huygens Lyceum – Eindhoven, 9 mp, 16 bp
- Porta Mosana College – Maastricht, 6 mp, 11,5 bp
- Gymnasium Haganum – Den Haag, 6 mp, 10 bp
De individuele topscorers per bord:
Bord 1: Tommy Grooten (Huygens Lyceum) 4 uit 4
Bord 2: Ethan Chua (Huygens Lyceum) 4 uit 4
Bord 3: Richard Speckamp (|St. Ignatius) met 5 uit 5
Bord 4: Bart Krens (Gymn. Haganum) 3,5 uit 5
Categorie VO III (max. 1 clubspeler)
Tot slot de categorie die het meest onvoorspelbaar is. In deze categorie spelen namelijk voor driekwart onbekende spelers mee zonder rating. Welke schaakschool of clubschaker heeft de beste onbekende schakers voor zijn of haar team weten te strikken? Zo zien we Ansh Jakhari bij het Zuider Gymnasium (rating 2162) en Peter Nitrauw bij het Johan van Oldenbarneveldt gymnasium (rating 1967) hun teams aanvoeren. In de kwalificaties was deze categorie zelfs het grootst met ruim 200 deelnemers. Na 5 super spannende ronden heeft de Johan van Oldenbarneveldt uit Amersfoort haar slag geslagen en is Nederalnds Kampioen met 7 matchtpunten en 11 bordpunten, gevolgd door het Zuider Gymnasium Rotterdam met evenveel bordpunten maar een matchtpunt minder. Derde is het Stedelijk Gymnasium Leiden met de meeste bordpunten (11,5), maar slechts 5 matchpunten.
Individuele topscorers:
Bord 1: Ansh Jakhari (Zuider Gymnasium) 5 uit 5
Bord 2: Jesse de Jong (GSR) 5 uit 5
Bord 3: Tjibbe Hettema (St. Nicolaas) 4 uit 5
Bord 4: Siemen Spek (Stedelijk Gymnasium Leiden) 4,5 uit 5
Zie hier alle eindstanden en persoonlijke scores.
De organisatie was in handen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Met verdere dank aan de begeleiders van de deelnemende scholen, de arbiters Andre en Angelique van der Graaf – Osinga, het Tata Steel Chess Tournament, het AFAS Circustheater Den Haag en de gemeente Den Haag die het evenement mede mogelijk hebben gemaakt.