André van Kuijk aan het werk tijdens een schaakevenement. Hij is een van de geslaagden.

Drie Nederlanders hebben alle normen behaald voor het aanvragen van de titel van FIDE Arbiter (FA) en inmiddels zijn de aanvragen ook goedgekeurd. De officiële benoeming door de FIDE wordt spoedig verwacht. Onze drie nieuwe FA’s zijn André van Kuijk, Yannic Husers en René Coenjaerts. 

Op een na hoogste

De titel van FIDE arbiter is in de schaakwereld de op een na hoogste arbiterstitel; de hoogste is IA, Internationaal Arbiter. Om FA te worden heeft men drie titelnormen nodig die bij FIDE rated toernooien behaald kunnen worden en daarnaast is het noodzakelijk om een seminar bij te wonen en aan het eind van dat seminar te slagen voor het examen.

Groepsfoto van het seminar in Schinnen.

Seminar in Schinnen

Het seminar was voor de drie de laatste hobbel. Dit seminar werd van 15 tot en met 17 maart gehouden in Schinnen (Zuid-Limburg). Overigens waren er nog twee Nederlandse geslaagden voor dat seminar, Stefan Boeters en Ewout Kanger. Zij moeten nog de laatste normen halen en kunnen dan ook de FA-titel aanvragen. Meer over dat seminar lees je in een eerdere aankondiging op onze website:

Na 15 jaar weer een FIDE Arbiter seminar in Nederland

We vroegen de drie geslaagden wat ze zo leuk vinden aan het arbiter zijn en het leiden van wedstrijden. Hier zie je hun antwoorden.

Yannic Husers

Yannic Husers (29 jaar), woonachtig in Almelo en lid van Schaakvereniging Almelo:

“Ik ben zelf een (veel te) fanatieke schaker, maar ik was ook altijd geïnteresseerd in de regelgeving. Ook omdat ik vaak situaties tegenkom waarbij ik zelf dan denk ‘Hoe zou ik hiermee omgegaan zijn?’ of ‘Wat zou ik hier moeten doen?’. Dit zijn ook dingen die ik bijvoorbeeld weer meegeef aan mijn pupillen. Het contact wat je maakt bij een schaakdag, of het nou als speler of arbiter is, geeft mij elke keer weer energie. Het is gezellig, je kan zo nu en dan zelfs een keertje een geintje uithalen met elkaar! De mooiste quote die ik meekreeg tijdens mijn stageperiode: ‘Je bent geen arbiter om alle regels na te leven, je bent arbiter om de spelers een zo prettig mogelijke ervaring te kunnen bieden!”

Harry Gielen All rights reserved
Yannic Husers aan het werk tijdens een recent toernooi in Dordrecht. (foto Harry Gielen)

René Coenjaerts

René Coenjaerts is 49 jaar, woont in Landgraaf en is lid van SV Schaesberg:

“Als arbiter maak je het voor schakers mogelijk om serieuze wedstrijden te spelen. De arbiter is niet alleen iemand die ingrijpt bij problemen. De arbiter is ook verantwoordelijke voor goede speelomstandigheden, hij zorgt dat borden en stukken klaar staan, de klokken goed zijn ingesteld, enz. Vooral bij een toernooi is het hard werken. Dat werk moet toch door iemand worden gedaan anders zijn er geen toernooien meer.”

André van Kuijk

André van Kuijk (59) woont in Dieren en is lid van de Velpse Schaakvereniging en de Arnhemsche Schaakvereniging:

“Ik ben al lange tijd bezig met het organiseren van toernooien en competitieavonden, zowel voor jeugd als volwassenen, zowel vanuit mijn functie binnen de Velpse Schaakvereniging als de OSBO. Zo ben ik mede organisator van de SOS Competitie, de doordeweekse competitie van de SGS, OSBO en SBO. Dat heeft me ertoe gebracht om SR1 en SR2 te gaan volgen bij de bond. Dat was in coronatijd, toen OTB schaken stilviel. Eric van Breugel vroeg me of ik mee wilde helpen bij de jeugd-NK’s online (via Tornelo), samen met vele anderen, onder wie André en Angelique van der Graaf en Yannic Husers. Dat was erg leuk en het heeft me doen besluiten om verder te gaan met de stages en opleidingen om uiteindelijk SR5 in Nederland te halen en met het FIDE-seminar in Schinnen ook de titel FIDE Arbiter. Ik vind het belangrijk dat er voldoende kader is om onze mooie sport in goede banen te leiden. Arbiters zijn daar een essentieel onderdeel van. Als arbiter ben je meer dan alleen de persoon die beslissingen neemt aan het bord, je bent ook gastheer die er voor zorgt dat spelers een mooie ervaring beleven. Het is overigens wel een uitdaging om altijd het goede besluit te nemen, zeker gegeven het feit dat de regels nogal eens worden aangepast. Tot slot vind ik het superleuk dat er diverse platforms zijn waarin scheidsrechters elkaar weten te vinden voor inzet tijdens toernooien en uitwisselen van ervaringen. Het is een nieuwe vriendengroep voor me geworden.”