Door Frank Clevers, redacteur websites KNSB

Per 1 oktober komen er veranderingen in de soorten KNSB ratings. In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen op een rijtje, met dank aan de uitleg die de functionarissen Koos Stolk en Eric van Breugel van het Bondsbureau van de KNSB hebben gegeven.

Wat gaat er veranderen?

Je rating opties worden uitgebreid. Wat nu je ´gewone´ KNSB-rating is, blijft je ´gewone´ rating maar komt anders te heten, namelijk ´Klassiek´. Je krijgt er straks twee KNSB-ratings bij: één voor rapid en één voor snelschaak (althans als je wedstrijden gaat spelen die voor die ratings worden doorgegeven). Verder is er straks geen aparte jeugdrating meer. Deze wordt omgezet in de rapidrating.

Waarom deze verandering?

In de loop der jaren kreeg de KNSB steeds vaker de vraag om ook snelschaak- en rapidtoernooien te ´raten´. In de huidige tijdgeest is er veel behoefte aan snelschaak en rapid en vooral in de coronatijd is er een grote instroom aan leden gekomen die van sneller spel houden en ook een rating willen.

Door invoering van een officiële KNSB rapid- en snelschaak rating wordt dus een extra service geleverd die in een behoefte voorziet. Het mooie is ook dat de KNSB dan gelijk loopt met de FIDE die deze drie verschillende ratings al langer kent; in iemands FIDE profiel zijn deze drie soorten ratings te zien en daar heten ze ´std´ ( = ‘Standard’), rapid en blitz.

Jeugdrating wordt omgezet in rapidrating

Jeugdspelers hebben nu nog een aparte rating. Dit verdwijnt per 1 oktober a.s. De jeugdrating wordt omgezet in de rapidrating. Voor heel veel jeugdtoernooien verandert er eigenlijk niet zoveel, want heel veel jeugdtoernooien worden nu toch al met rapidtempo gespeeld. Het enige verschil is straks: ze tellen niet mee voor de jeugdrating, maar voor de rapidrating.

Heeft de jeugd dan geen eigen jeugdratinglijst meer? Dat klopt. Maar als je straks naar de viewer van de rapidrating gaat, waar iederéén in staat, dus ook de volwassenen, dan kun je natuurlijk altijd nog gewoon filteren op leeftijd en zie je toch nog de rangordes van de jeugd.

Beeld van het NK Snelschaken van afgelopen weekeinde. Snelschaaktoernooien zijn populair en veel mensen vinden het leuk om een aparte rating voor snelschaak te hebben. (foto Frans Peeters)

Wélke wedstrijden voor wélke rating?

Welke speeltempo telt mee voor welke rating?

  1. Allereerst snelschaak. Organiseer je een snelschaaktoernooi, dan kun je de resultaten daarvan voor ratingberekening doorgeven aan de KNSB als de bedenktijd voor de eerste 60 zetten per speler ten minste meer dan 3 minuten en minder dan 10 minuten bedraagt.
  2. Voor de rapidrating geldt: indien de bedenktijd voor de eerste 60 zetten per speler ten minste meer dan 10 minuten en minder dan 60 minuten bedraagt.
  3. Voor de klassieke rating geldt: a.) dat de toegemeten bedenktijd voor de eerste 40 zetten minimaal 1.40 uur per speler moet bedragen als de gemiddelde rating van de spelers in het evenement hoger dan 1900 is; b.) dat de toegemeten bedenktijd voor de eerste 40 zetten minimaal 1.00 uur moet bedragen als de gemiddelde rating van de spelers in het evenement lager dan 1900 is.

Let wel, dit zijn de speeltempo’s met toegevoegde tijd; over speeltempo´s zónder toegevoegde tijd zijn regels opgenomen in het nieuwe rapidreglement dat binnenkort en in ieder geval voor 1 oktober op deze website beschikbaar is.

Toernooien

Het is nu natuurlijk afwachten in hoeverre de nieuwe ratingsoorten rapid en snelschaak gaan ´leven´. Rapid en snelschaak zijn steeds belangrijker en veel spelers hechten er waarde aan. Ze vinden het leuk om zo´n aparte rating te hebben. Maar natuurlijk is het wel zo dat het aan de organisatoren van toernooien is om te beslissen of ze de resultaten willen  doorgeven voor ratingberekening. Er komt wat extra administratief werk bij kijken en het kost wat extra geld (lees onder het kopje ´Kosten´).

Kosten

De ratingverwerking is een intensieve klus en kost tijd en geld en met de uitbreiding van de soorten ratings (rapid en snelschaak komen er immers bij) worden er dus meer kosten gemaakt. In de introductieperiode zal de ratingverwerking betaald worden uit de algemene gelden van de KNSB. Na de introductieperiode zullen sommige kosten als volgt doorbelast worden:

  1. de klassieke ratingverwerking wordt (net als nu met de KNSB-rating) betaald uit de algemene gelden van de KNSB;
  2. De rapidrating wordt voor de jeugd (net als nu met de jeugdrating) betaald uit de algemene gelden van de KNSB. Voor senioren wordt een bijdrage van € 0,20 per deelnemer gevraagd.
  3. Bij de snelschaakrating wordt een bijdrage van € 0,20 per deelnemer gevraagd.
Logo van de KNSB rating app die gedownload kan worden op smartphone en tablet.

Tijdig aanleveren

Net als nu worden alleen de ratings van de leden van de KNSB gepubliceerd. Deze zijn te zien in de ratingviewer op de website en in de door de KNSB ontwikkelde rating app die te downloaden is op telefoon en tablet. Je ziet dus bij je naam drie soorten ratings: klassiek, rapid en snelschaak. Organisatoren, let wel op: evenementen / ronden langer dan drie maanden geleden gespeeld, worden niet meer verwerkt. Let er dus vooral bij competities over een langere periode op dat tussentijds de gespeelde ronden op tijd aangeleverd moeten zijn. Om teleurstellingen te voorkomen: rapporteer tijdig!

Verwerking rapportages

Net als nu kunnen de ratingrapportages aangeboden worden in het voorgeschreven format via Schaakkalender.nl. Aan de hand van het speeltempo geeft Schaakkalender.nl opties aan voor welke lijst de rapportage wordt verwerkt. In de rapid- en snelschaak- ratingrapportages mogen overigens ook niet-leden voorkomen; partijen van de niet-leden worden echter niet verwerkt.

Vragen?

Natuurlijk kunnen er nog vragen zijn. Zeker als je nog niet vaak met het bijltje hebt  gehakt, kan het ingewikkeld zijn. Vragen kun je sturen naar het bondsbureau van de KNSB: bondsbureau@schaakbond.nl