Kwalificaties en een teamfinale

De opzet van de schaaktoernooien is als volgt: We organiseren drie toernooien online op chess.com op  vrijdagmiddagen van 15.30 tot 17.15 uur met vier categorieen. Dit noemen we de kwalificatietoernooien.
Leerlingen kunnen zelf kiezen hoe vaak ze meespelen. Per kwalificatietoernooi worden plekken vergeven voor de teamfinale. Telkens tellen de resultaten van de hoogst geeindigden vier spelers in eenzelfde categorie van eenzelfde school als teamresultaat. Je mag ook meer leerlingen dan vier mee laten spelen. Er is een individuele eindstand en een teameindstand.
In kwalificatietoernooi 2 begint iedereen weer op nul en plaatsen wederom de sterkste teams zich voor de finale. Idem voor kwalificatietoernooi 3.

Kan je geen team vormen, maar wil je wel graag individueel meedoen, dat kan ook. Kijk hier voor de mogelijkheden. Ga dan naar de pagina individueel.

Voor wie?

​Voor leerlingen die onderwijs volgen op een school uit het Voortgezet Onderwijs. Er wordt gespeeld in vier categorieën:
1) Algemeen (alle leerjaren)
2) Eerste twee leerjaren
3) Alleen voor teams van scholen met maximaal 1 clubschaker in het team
4) Beginners. Spelers met een fysieke rating of een online rating > 1000 worden niet toegelaten.

Wanneer?

Kwalificaties: vrijdagen 15 en 29 november en 13 december 2024, tussen 15.30 en 17.15 uur.
Teamfinale: dinsdag of donderdagmiddag eind januari 2025 (op locatie van Tata on Tour).

Waar?

Online op Chess.com. Op een pc op je school of thuis op Internet op de club van KNSB-Jeugd op Chess.com. Zie bij Gratis spelersaccount aanmaken op Chess.com voor meer informatie. Er hoeft geen software geïnstalleerd te zijn. Alles verloopt via Internet. Test wel vooraf of www.chess.com openstaat als vanaf een schoolnetwerk wordt gespeeld.

Team of individueel?

Er wordt gespeeld om teamprestaties in een van de genoemde categorieën, maar het is ook mogelijk om als individuele speler deel te nemen. Om voor een teamprestatie in aanmerking te komen, heb je minimaal vier spelers van dezelfde school in dezelfde categorie nodig. De vier beste resultaten opgeteld per school vormen het teamresultaat.

Speelsysteem?

Er wordt gespeeld in drie kwalificatietoernooien met een open inschrijving en een afsluitende finalepoule van zes teams per categorie. Elk kwalificatietoernooi bestaat uit een individueel speelveld per categorie waar zeven ronden worden gespeeld volgens het Zwitserse indelingssysteem.

Speeltempo?

Het speeltempo per speler is 3 minuten plus 3 seconden toegevoegde tijd per zet. Dat lijkt heel kort, maar duurt per partij ongeveer een kwartier en dat is op Internet een rustig tempo.

Hoe vaak meedoen?

Iedereen kan zo vaak meedoen in de kwalificatietoernooien als ze zelf willen. Resultaten uit de eerdere kwalificatietoernooien worden niet meegenomen naar het volgende toernooi. ​

Speelsterkte?

Je behoeft geen bepaald schaakniveau te hebben om mee te kunnen doen. Het toernooi is voor iedereen.​
Categorieen 3 en 4 zijn speciaal voor teams die nog weinig ervaring hebben met wedstrijdschaak.

Prijzen?

Per kwalificatietoernooi plaatsen de nummers 1 en 2 van het teamklassement (4 hoogst geeindigde spelers) zich per categorie. In de teamfinale zijn er in alle vier de categorieën 3 teamprijzen te winnen.

Kosten?

  • Het inschrijfgeld voor een team is € 40 per team (incl. BTW). De leerlingen van dat team kunnen voor dat bedrag aan alle drie de kwalificatietoernooien deelnemen evenals een eventuele teamfinale.
    Voorwaarde is inschrijving via het teamformulier.  Een team bestaat uit 4 tot maximaal 7 spelers in eenzelfde categorie. Bij aanmelding van 8 tot maximaal 11 spelers in eenzelfde categorie worden twee teams gerekend, Bij 12 tot 15 spelers drie teams gerekend etc.
  • Het inschrijfgeld Individueel is € 15,00 voor deelname aan de 3 toernooien. Gebruik daarvoor het formulier individueel.

Voor het aanmaken van chess.com accounts is geen extra geld verschuldigd. Instructie hiervoor volgt ca. een week voor aanvang van de eerste kwalificatie. Het is hierbij belangrijk dat de spelers tevens aangeven bij hun account in welk team / school ze spelen.
Met de opgave gaat de school dan wel individuele speler akkoord, dat de namen van hun leerlingen of de naam van de betreffende speler op de toernooipagina worden gepubliceerd in combinatie met hun schoolnaam en de gescoorde punten.

Inschrijven

​Inschrijven van teams of individuele spelers kan tot uiterlijk een dag voor het betreffende kwalificatietoernooi. Belangrijk is dat de spelersnamen en hun Chess.com naam bij ons bekend zijn. Doe dat tijdig, anders kunnen we het team geen punten toekennen.
Inschrijven team gaat via deze formulieren:
Aanmelden teams
Aanmelden individuele spelers

Vragen

Eric van Breugel:
evbreugel@schaakbond.nl
of 06-51522045

Teamfinale

Meer informatie over de teamfinale van vorig jaar. Voor 2025 volgt z.s.m. nadere infomatie.