Themadag

Home Agenda Themadag

20 oktober: De knoop is definitief doorgehakt: de Themadag gaat digitaal. We proberen de populairste sessies achter elkaar aan te bieden via Zoom. Deelnemers, die zich al hebben ingeschreven ontvangen nog een bericht via e-mail. Het aangepaste programma via Zoom ziet er als volgt uit:

De workshop 'Indelen met Swissmaster vindt toch ook via Zoom plaats van 15:00 tot ongeveer 16:30.

13 oktober: Op dit moment zijn er nog te weinig deelnemers om de Themadag fysiek door te laten gaan. Mocht dit zo blijven, dan zullen we de populairste sessies opeenvolgend digitaal aanbieden via Zoom. Je kunt je nog aanmelden tot uiterlijk vrijdag 21 oktober. Als de Themadag fysiek doorgaat dan is de locatie: Stedelijk Gymnasium - locatie Socrates, Nieuwe Marnixstraat 90, 2316 ES Leiden

Na een aantal Coronajaren willen we op zaterdagmiddag 29 oktober tijdens het Huttontoernooi in Leiden weer een Themamiddag organiseren. We hebben een interessant programma samengesteld met voor elk wat wils. Er zijn 2 tijdsblokken van anderhalf uur, waarin we steeds 3 (combi)sessies aanbieden waar je uit kunt kiezen. We proberen iedereen zoveel mogelijk in de sessie van zijn of haar eerste keuze te plaatsen, mocht dit niet lukken dan de tweede of derde keuze op volgorde van inschrijving. Mocht een sessie uitvallen, dan zullen wij ons best doen om een goede vervangende sessie te vinden, maar dat kunnen we niet garanderen. De kosten zijn 15 euro per deelnemer. We horen vaak dat deelname wordt vergoed door de regionale bond of de schaakclub. Heeft u nog vragen, dan kunt u mailen naar bondsbureau@schaakbond.nl

 

Ga naar het aanmeldformulier.

 

LET OP: onderstaand is het oude programma, dit is nu achterhaald. 
Download hier het dagprogramma

Beschrijvingen sessies 13:30 - 15:00

 

Toernooi indelen met Swissmaster - Eric Roosendaal

Een Zwitsers toernooi indelen met SwissMaster? Dat gaat prima, maar zoals bij elk software-pakket zijn er allerlei tips en trucs en weetjes die het gebruik een stuk eenvoudiger maken. In deze workshop zult u zien hoe u veel zaken net even handiger kunt regelen.

 

Stappenmethode upgraded - Jop Delemarre

‘Best practice’ van drie jaar testen met aanvullende off- en online materialen en websites om de stappenmethode nog beter te gebruiken en integreren. De opbouw van de workshop bestaat uit vier onderdelen.

Voor wie geschikt?

 1. Clubtrainers en vrijwilligers
 2. Bestuurders, die meer willen met de stappenmethode binnen hun club.

Programma

 1. Een sterkte & zwakte analyse van de stappenmethode.
 2. Overzicht met aanvullende materialen en websites vanuit hun pluspunten.
 3. Het verschil tussen wat offline en online kan
 4. Hoe zou een geïntegreerd programma eruit kunnen zien?
 5. Conclusies en vragenrondje

 

Motivatie - waarom doe je eigenlijk wat je doet?

Daniëlle neemt je mee in welke bronnen motivatie kan hebben, daarnaast leer je hopelijk ook iets over waar jouw eigen motivatie vandaan komt en leer je hoe je dit kunt gebruiken om voor jouw sporters een zo goed en fijn mogelijk sportklimaat neer te zetten. Daniëlle zal hierbij zowel het perspectief van de trainer als het perspectief van de clubbestuurder aan bod laten komen. 
 

Beschrijvingen sessies 15:30 - 17:00

 

Wijzigingen in spelregels, ratingreglement en titelreglement - Arno Eliëns

Arno Eliëns (internationaal arbiter en organisator) gaat kort in op de wijzigingen in de spelregels en het ratingreglement. Vervolgens behandelt hij ook de wijzigingen in het titelreglement. Dat laatste doet hij aan de hand van een algehele opzet voor een titeltoernooi, vanuit het gezichtspunt van organisatoren en titelkandidaten.

 

Demonstratie Sportbestuurdersplatform.nl - Eric van Breugel

Op schaken.sportbestuurdersplatform.nl kun je eenvoudig vragen stellen aan andere bestuurders/functionarissen. Niet alleen aan schaakbestuurders, maar ook aan bestuurders van 11 andere sportbonden. Zo krijg heel snel feedback op je vraag of probleem uit de praktijk. Anders dan bij een app groep houdt je makkelijk overzicht en kun je op 14 hoofdthema's terugzoeken naar reeds gegeven antwoorden. Het platform is gedeeltelijk open. Je hebt een login nodig om zelf te kunnen posten of gehele artikelen te kunnen lezen. In de workshop gaan we in op de werking en de mogelijkheden van het platform.

Meer weten? Lees hier verder!

 

Teambuilding – lessen van toptrainer Ton Boot - Jop Delemarre

Je kent het wel, bij de JCC- of externe competitie, zitten alle individuele spelers in een keer gezamenlijk te spelen. De focus is even niet alleen maar op jezelf, maar er is ook een teambelang. Hoe coach je dit en voorkom je crisis in je team. Hoe maak je een gezellige sfeer binnen je club en bouw je aan een clubcultuur. Als voorbeeld zal ik mijn ervaring delen van afgelopen Olympiade, waarin ik het team van Trinidad & Tobaco begeleidde en we op een half bordpuntje een zilveren medaille in onze categorie mistten!

Voor wie geschikt?

 1. Voorzitters en bestuurders
 2. Coaches en trainers die werken met teams
 3. Geïnteresseerden

Programma

 1. Wat is een teamcultuur?
  1. Hoe maak je afspraken met de deelnemers?
 2. Hoe voorkom je een crisis?
  1. Hoe maak je spelers beter?
  2. Hoe motiveer je spelers voor het team?
  3. Invloed van resultaten en vertrouwen
 3. Conclusies en belangrijkste take aways
 4. Vragenrondje

 

Hoe organiseer je succes schoolschaken / een succesvol jeugdtoernooi?
Door: Chris Doornekamp en Herbert Eppinga

In Apeldoorn is het schoolschaken de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. Het aantal deelnemers aan het jaarlijkse schoolschaaktoernooi (ABKS) steeg in drie jaar tijd  van 50 naar meer dan 250. Schaakleraar Chris Doornekamp vertelt over zijn ervaringen om het schoolschaken tot bloei te laten komen. Hoe kan je zorgen voor een boeiende competitie voor scholenteams? Hoe maak je van het jaarlijkse scholentoernooi een gave happening? En wat zijn goede lessen voor een jeugdschaakvereniging?

Herbert Eppinga organiseert al een aantal jaar het Meerkerk Schaakt toernooi. Leer van hem hoe hij elk jaar veel beginnende schakers aan dit toernooi laat deelnemen en daarbij uiteraard de gevorderde schaker uiteraard niet vergeet. Ook geeft hij een inkijkje in hoe hij de lokale middenstand weet te betrekken om het toernooi te ondersteunen.

In deze sessie is er ook voldoende ruimte voor interactie om van elkaars ervaringen te leren!

Belangrijke links