Workshops Meppel

29 juni 2019 - 29 juni 2019 Schoolschaak Jeugdschaak Opleidingen Schaken leren

Op 29 juni 2019 organiseert de KNSB tijdens de Nationale Pupillendag verschillende soorten workshops over jeugd- en schoolschaken in Meppel. De eerste workshop start om 11.00 uur en de laatste eindigt om 14.15 uur. Er worden vijf workshops gegeven. Per workshop komt een professional aan het woord. Vier workshops worden twee keer gegeven en de vijfde workshop Chessity voor gevorderde trainers eenmaal, die is aansluitend aan workshopronde 2 en dus door iedereen te volgen. Je kunt inschrijven voor twee workshops en voor de workshop Chessity voor gevorderde trainers.

De onderwerpen van dit jaar zijn:

 • Analyseren op de club wordt wel heeft makkelijk met ChessZebra (door Rick Lahaye): 
  ChessZebra is een software programma dat razend snel flashcards kan maken uit pgn bestanden. Een flashcard is een door de software geselecteerde stelling met een bepaalde thema, een hele goede zet of juist hele slechte zet. In een paar tellen kan een lesgever zo stellingen verzamelen van de eigen leerlingen met een specifieke zoekopdracht.
   
 • 468Schaak: Spelenderwijs leren schaken voor iedereen (door Jozias Hillenkamp)
  468Schaak is een hele leuke tool om scholen die niet direct voor het schaken kiezen, toch alvast aan het schaken te laten proeven. 468Schaak heeft allerlei spelvormen van schaakhesjes, 4x4 bordjes met opdrachten tot software waarbij je rekenvaardigheden oefent met schaakstukken. Deze zomer komen nieuwe materialen op de markt met o.a. het 6x6 bordje.
  Tijdens de workshop wordt een aantal spelthema’s besproken die voor het 6x6 bord ontwikkeld worden. Met o.a. de samenwerking van het loperpaar en pionpromotie. Van een aantal thema’s zullen de eerste puzzels gepresenteerd worden en kan op prototype borden gespeeld worden. Er is een enorme variatie met zeer veel ontdek mogelijkheden voor de jonge schaker. En net als bij de introductie van het spel Square4Chess, het 4x4 bord met de Chessmat eraan vast, bieden de nieuwe spellen ruimte om zelf te ontdekken hoe schaakstukken kunnen samenwerken en hoe je een stuk kan insluiten.
  Zie hier de uitgebreide beschrijving.
   
 • Jeugdschaak.nl: het nieuwe platform voor school- en jeugdschaak (door Niels van der Mark)
  Van idee naar schakende kinderen voor ouders, begeleiders, leerkrachten en andere volwassenen. De site Jeugdschaak.nl richt zich in eerste instantie op scholen die met schaken willen starten en trainers die zich op het lesgeven op (meerdere) scholen richten.
   
 • Online Schaken: Dagelijks schaken zowel individueel als met je klasgenoten (door Eric van Breugel en Janton van Apeldoorn)
  Zowel op de Online Jeugdschaakclub Nederland op Chesskid als in Chessity zitten geweldige tools voor kinderen om tegen elkaar online te schaken. Op de Online Jeugdschaakclub Nederland organiseert de KNSB wekelijkse toernooien en competities. Ook kun je daar tegen kinderen over de hele wereld schaken.
  Op Chessity is het voor scholen mogelijk om een eigen competitie op school op te zetten en worden er ook toernooien georganiseerd.
   
 • Chessity voor gevorderde trainers (door een Chessity deskundige)
  Hoe begeleid je de leerlingen die allemaal op hun eigen niveau bezig zijn; Hoe volg je de leerlingen; Hoe motiveer je de kinderen; Wissel ervaringen uit met andere trainers.

De eigen bijdrage voor het gehele workshopprogramma bedraagt: €15,-. Deelnemers krijgen via de mail na 23 juni een factuur toegezonden. Er kunnen maar een bepaald aantal deelnemers een workshop bijwonen. Schrijf je snel in via het aanmeldformulier, uiterste aanmelddatum is zondag 23 juni 2019.

Tijd

Activiteit

10.30 - 11.00 uur

Inloop met Koffie en thee

11.00 - 11.45 uur

Workshop ronde 1

11.45 - 12.30 uur

Demo 468Schaak / vragen en kennisuitwisseling

12.30 - 13.15 uur

Workshop ronde 2

13.30 - 14.15 uur

Workshop Chessity voor gevorderde trainers

Adres (grenst direct aan station Meppel):
Onderwijspark Ezinge
Ezingerweg 52
7943 AZ Meppel

Belangrijke links