Anish Giri is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de vierde ronde van de World Cup. De Nederlander werd in de tiebreak van de derde ronde uitgeschakeld door de 18-jarige Amerikaan Jeffery Xiong.
Derde ronde World Cup
Anish Giri (NED)           —         Jeffery Xiong (USA)     2,5-3,5
Na twee remises in de reguliere partijen waren de Nederlander en de Amerikaan veroordeeld tot het spelen van een tiebreak. In zeven andere matches in Khanty-Mansiysk moest overigens een tiebreak de beslissing brengen, wat logisch is nu de deelnemers steeds meer in niveau aan elkaar gewaagd zijn.
Xiong koos in de tiebreak duidelijk voor een riskante benadering. In diverse partijen creëerde hij chaos op het bord. Niettemin volgden er eerst nog 3 remises voordat de Amerikaan met zwart in een snelschaakpartij met 10 minuten per persoon de beslissing kon forceren. Giri kon zichzelf verwijten dat hij in diverse partijen kansen had laten liggen, zeker ook in deze laatste waarin hij objectief heel goed uit de opening kwam. Een bescheiden Xiong vond dat hij geluk had gehad in de match en zeker ook in deze laatste partij.
Er zijn nog 16 spelers over in Siberië en zij gaan uitmaken welke 2 spelers zich kwalificeren voor het Kandidatentoernooi 2020 waarvan de winnaar wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen.
Zie ook de officiële website.