In de zesde ronde van het Kandidatentoernooi heeft Ian Nepomniachtchi goede zaken gedaan op weg naar een WK-match tegen Magnus Carlsen. De Russische grootmeester versloeg Ding Liren en leidt nu met een punt voorsprong op Maxime Vachier-Lagrave. Anish Giri wist na ruim 7 uur spelen zijn partij tegen Kirill Alekseenko te winnen. De Nederlander won hiermee zijn eerste partij in het Kandidatentoernooi en is terug op 50%.

Ian Nepomniachtchi had wit in een Spaanse partij tegen Ding Liren. De Russische grootmeester speelde gewoontegetrouw snel en kwam licht in het voordeel. Toen de Chinees vervolgens risico’s begon te nemen werd zijn stelling snel kritiek. In een gewonnen stelling greep ‘Nepo’ tot ontsteltenis van de vele online toeschouwers even mis, maar de spectaculaire, maar zeer moeilijk te vinden, tactische mogelijkheid die de engines aangaven werd door beide spelers gemist. Nepomniachtchi kwam zo op 4,5 uit 6, terwijl Ding zakte naar de laatste plaats met 2 punten.

Anish Giri had zwart tegen Kirill Alekseenko, maar dat belette de Nederlander niet om vanuit een rustige Italiaanse partij langzaam in het voordeel te komen. Vlak voor de eerste tijdcontrole speelden beide spelers niet helemaal nauwkeurig, maar Anish was degene die op winst kon blijven spelen. Uiteindelijk bereikte hij een paardeindspel met een pluspion, maar omdat alle pionnen zich op een vleugel bevonden was de stelling toch remise. De Nederlander berustte echter nog niet in dat resultaat, en bleef doorspelen. Na ruim 7 uur spelen werd hij beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De Rus miste een eenvoudige remise, en verloor een tweede pion, waarna Giri zijn eerste volle punt op het scorebord mocht bijschrijven.

De andere twee partijen eindigden in remise. Fabiano Caruana speelde een scherpe variant van het Spaans tegen Alexander Grischuk, maar het evenwicht werd in deze partij nergens beslissend verbroken. Wang Hao wist tegen het Grunfeld-Indisch van Maxime Vachier-Lagrave wel degelijk voordeel uit de opening te halen. Uiteindelijk bereikte de Chinese grootmeester een eindspel met een pluspion, maar de Fransman verdedigde zich voorbeeldig en wist een vesting te bereiken.
Dinsdag hebben de spelers een rustdag. Woensdag wordt de zevende ronde gespeeld in Ekaterinenburg. Anish Giri heeft dan wit tegen Alexander Grischuk, en koploper Ian Nepomniachtchi heeft zwart tegen Maxime Vachier-Lagrave, de enige andere speler met een plusscore.

De partijen zijn weer live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website