De Bondsraadvergadering van 24 juni in Utrecht had een uitgesproken financieel tintje. Zo was er bijvoorbeeld discussie over het feit dat het NK het nu al voor het tweede jaar op rij zonder sponsor heeft moeten doen.

Aan de inspanningen heeft het zeker niet gelegen, verzekerde voorzitter Bianca de Jong, maar bedrijven lijken tegenwoordig liever bondssponsor dan NK-sponsor te willen zijn. Het bestuur gaat zich heroriënteren op die nieuwe situatie.

Na, opnieuw, flinke discussie was er een krappe meerderheid voor het voorstel om niet-bondsleden voortaan 10 euro te laten betalen voor deelname aan de Schaak-Off. Het gat in de begroting dat anders zou ontstaan woog uiteindelijk zwaarder dan de mogelijke drempelverhogende werking van het inschrijfgeld.

Het pand van het Bondsbureau staat te koop. Als het wordt verkocht, heeft de bond een heleboel geld waarmee verstandig moet worden omgegaan. Regels daarvoor – zo mag de KNSB wel sparen, maar niet in aandelen handelen – staan in het Treasury statuut dat de Bondsraad nu heeft aangenomen.

Ook aanpassingen in het competitie- en bekerreglement kwamen erdoor. Zo staat de bekercompetitie vanaf komend seizoen ook open voor verenigingen die niet aan de KNSB-competitie meedoen. En het dragen van een horloge – smartwatch of wat voor type dan ook – tijdens de partij is voortaan verboden.

Het proces om de Bondsraad te veranderen in een Ledenraad gaat in vlot tempo door. In principe wordt de Ledenraad al in april 2024 ingesteld. Op de langere duur kunnen dan de regionale en bijzondere bonden opgaan in de KNSB.

Last but not least, de vergadering verleende het bestuur decharge voor het gevoerde beleid in 2022 en herkoos Dirk Hoogland als bestuurslid voor een tweede termijn van drie jaar.