Magnus Carlsen blijft ook de komende twee jaar wereldkampioen. De reguliere 12 matchpartijen tussen de wereldkampioen en zijn uitdager Fabiano Caruana leverden evenzovele remises op. Daarom was een tiebreak met verkort speeltempo noodzakelijk om een beslissing te forceren. De Noor liet zien dat hij niet voor niks bewust op de tiebreak had aangestuurd door in een betere stelling in de twaalfde partij remise aan te bieden. Carlsen toonde zich superieur in de rapidpartijen en versloeg Caruana met 3-0.
In de eerste tiebreak partij verdedigde de uitdager zich aanvankelijk knap om daarna met nog weinig tijd op de klok alsnog de remise in het toreneindspel te verspelen. In de tweede tiebreak partij greep Caruana tactisch mis en daarmee was het in feite beslist. Carlsen had met wit in de derde partij genoeg aan remise, maar buitte de risico’s die de uitdager moest nemen ten volle uit.
In 2019 start de nieuwe WK-cyclus die uitmondt in een Kandidatentoernooi begin 2020 om de volgende uitdager van Carlsen te bepalen. Eind 2020 vindt dan de eerstvolgende WK-match plaats.
Zie ook de officiële website