Afgelopen zomer konden alle 80 deelnemers van het NK D (t/m 12 jaar) meedoen met de 1e ChessZebra Challenge. ChessZebra is een nieuw online platform dat niet alleen schaakpartijen verzameld, maar ook razendsnel analyseert en er puzzels uit samenstelt. Speciaal voor het NK D had Chesszebra 240 puzzels samengesteld uit de partijen van de deelnemers en deze aan hen zelf voorgelegd met als opdracht zoveel mogelijk puzzels op te lossen. Van de inzenders hebben de top 3 leuke prijzen gewonnen.
De uitslag van de 1e ChessZebra Challenge is:

Cecilia Pereira Garza: 1e prijs: Twee uur privétraining en een jaar lang toegang tot ChessZebra
Robin van Leeuwen: 2e prijs: Schaakverrassingspakket
Lizzy van Anrooij: 3e prijs: ChessZebra T-shirt

De trainingsles, gegeven door Rick Lahaye zelf, heeft al plaatsgevonden. In de les ging het over ‘Rekenen’. Patroonherkenning, visualiseren, bordvisie, concentratie en andere mentale factoren die rekenen beïnvloeden hebben we naar gekeken. Tot slot hebben ze het gehad over het belangrijkste kledingstuk in het schaken: de sok! Of eigenlijk: ZOC. Deze letters staan voor Zoeken – Oplossen – Controleren. Belangrijke stappen om tot de beste zet te komen.

Wit aan zet. Wat zou jij hier spelen? 
Rick: “Cecilia wist deze opgave op te lossen. Zie jij hem ook? Ze was verbaasd dat ze zó ver vooruit kon rekenen. Dat wist ze niet van zichzelf. Haar ouders waren ook aanwezig. Zowel met de ouders als met Cecilia heb ik het ook gehad over leren & presteren. In het verleden heb ik vier jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar twintig gouden Olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen. Het boek ‘Grenzen Verleggen’ was het eindresultaat. In het boek staan een aantal adviezen voor iedereen die het maximale uit zichzelf wil halen.”
Een overzicht:

Er is veel inzet nodig om de top te halen (hard werken).
Als je iets wil, moet je dat zelf voor elkaar krijgen (zelfstandig werken).
Tegenslagen zijn een onderdeel van het proces (doorzetten).
Werk is niet altijd leuk, prettig en makkelijk (hoge frustratie-tolerantie).
Ook minder leuke of minder belangrijke taken moeten uitgevoerd worden (groot werkethos).
Zie de positieve punten in tijden van tegenspoed en verbeterpunten in tijden van voorspoed (constructief positief).
Wees niet afhankelijk van de mening van anderen (gezond zelfbeeld).
Leg de lat hoog zonder dat het je prestaties in de weg komt te staan (functioneel perfectionisme).

Pilot met de KNSB en Schaakmatties
Gezien het succes van de puzzels bij het NK D, gaat ChessZebra samen met de KNSB, een pilot met scholen en hun schaaktrainers verzorgen. Deelnemende scholen krijgen toegang tot zowel Schaakmatties als ChessZebra. Zij krijgen zo de mogelijkheid om op basis van de gespeelde partijen bij Schaakmatties analyses met ChessZebra te maken. De trainers kunnen zelf thema’s benoemen en in hun lessen fragmenten uit de eigen partijen van de kinderen gebruiken. Voor meer informatie over de pilot, stuur een mail naar: rick@chesszebra.com