Dharma Tjiam

1. Hi Dharma, je bent de eerste medewerker aan zet, leuk! Hoe is jouw carrière bij de KNSB ooit begonnen?

Mijn eerste klus voor de KNSB was in de midden jaren negentig. Toen werd ik gevraagd als coach voor het Nederlands team voor de Olympiade t/m 16 jaar. In de tien jaar daarna ben ik, als mijn werk het toeliet, een aantal keer vaker mee geweest. Verder heb ik in die periode Nederlandse jeugdkampioenschappen en Nederlandse schoolschaakkampioenschappen helpen organiseren.

Daarna was ik een tijd niet betrokken bij de KNSB, totdat ik in 2012 werd gevraagd om bestuurslid jeugdschaak, talentontwikkeling en opleidingen te worden.

2. Wat is jouw huidige functie? En wat voor werkzaamheden mag jij verrichten?

Ik ben de directeur van het bondsbureau. We zijn met een klein team (7 mensen), en ik beschouw mezelf vooral als meewerkend voorman. Dat betekent dat ik van alle onderwerpen waar mijn collega’s mee bezig zijn, een klein beetje weet, zodat ik met hen kan meedenken. Ook ondersteun ik het bestuur met het maken van het beleid. Daarnaast doe ik zelf veel financiële en juridische zaken, ben woordvoerder voor de pers en doe veel relatiebeheer.

3. Hoeveel jaar ben jij al in dienst?

Sinds februari 2017, dus nu een goede 4 jaar.

4. Wat vind jij nou zo leuk aan de schaaksport?

Schaken is in de eerste plaats een briljant mooi spel. Op elk niveau is er wat nieuws te ontdekken. Als je denkt dat je iets snapt, is er altijd weer een laag dieper. Het is die ontdekkingsreis die het schaken zo mooi maakt.

5. Wat is het mooiste moment dat je hebt mogen meemaken tijdens of door jouw werk? 

Er zijn heel veel mooie momenten, dus dat is lastig kiezen. Om toch iets te noemen: de landelijke Themadagen. Die bestonden al veel langer, maar de laatste jaren is het karakter veranderd. Het is nu veel meer voor alle vrijwilligers, en ook meer gericht op elkaar ontmoeten.

6. Als je hier nog 20 jaar mag werken, wat zou je dan willen doen of bereiken?

Haha, over 20 jaar ben ik 71. Dan hoop ik met pensioen te zijn! Als ik een iets kortere periode neem, zeg 5 jaar, dan zou het heel mooi zijn als er op elke school in Nederland wordt geschaakt.

7. Wat wilde je vroeger worden?

Hier moet ik denken aan de reclame waar eerst een paar kinderen zeggen wat ze later willen worden, en daarna een volwassen man die daar geen antwoord op heeft.

8. Wij hebben vernomen dat jij zelf ook een aardige partij kan schaken. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

Ja, dat klopt. Ik heb als jeugdspeler verschillende keren meegedaan aan de nationale jeugdkampioenschappen, met als beste prestatie een 2e plaats bij het NJK t/m 20 jaar. In 2006 ben ik Internationaal Meester geworden.

9. Welk moment uit jouw schaak carrière staat jou nog het meeste bij?

De oprichting van jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Toen ik naar Utrecht verhuisde, viel me op dat de jeugd in Leidsche Rijn niet bij een club kon schaken. Met Jochem Aubel en later onder andere ook Bas van Esch hebben we toen het plan uitgewerkt om een jeugdclub te starten. Het is heel mooi om nu te zien hoeveel kinderen op onze club plezier hebben van het schaken.

10. Welk evenement/toernooi is jou echt bijgebleven?

Dat is een toernooi in Bretagne in 2018. Ik ben in het algemeen een constante speler, zonder grote uitschieters. Tot mijn grote verbazing (en die van mijn vrienden) wist ik dit toernooi te winnen, terwijl ik zeker geen favoriet was. Een combinatie van zelf goed spelen, een beetje geluk in een paar partijen en concurrenten die elkaar uitschakelden.

Voor wat later de beslissende partij bleek, moest ik tegen een Franse meester die eerder met uitstekende openingsvoorbereiding van een paar van mijn vrienden had gewonnen. Tot dat moment bestond mijn voorbereiding door in het zonnetje te zitten met een kop koffie en een boek of een gezellig gesprek, ofwel door mijn energie te bewaren voor de partij. Ik kon echter niet mijn gewone openingen spelen, want die zou hij zeker bekijken. Ik bereidde daarom een opening voor waarvan ik zeker wist dat er geen partijen van mij (met die kleur) in de database stonden. Die opening had ik in de voorafgaande maanden vaak op Chess.com geoefend. Hij was verrast toen ik dit speelde en speelde ver onder zijn kunnen.

11. Aan welk schaakkampioenschap zou jij het liefste mee willen doen en waarom?

Er is niet een speciaal toernooi dat ik in gedachten heb. We hebben een vriendengroep die eens in de paar jaar samen een toernooi speelt. We zoeken altijd een toernooi in het buitenland, telkens ergens anders, om het schaken te combineren met vakantie. Als dat straks weer kan, ben ik al heel blij!

12. Wat vind jij de leukste recente ontwikkeling in de schaakwereld?

Dat is ongetwijfeld The Queen’s Gambit. Een prachtige serie, vooral omdat de schaaksfeer zo treffend getekend wordt. Rivaliteit aan het bord, vriendschap en kameraadschap ernaast. Samen analyseren, snelschaken met een biertje en een praatje, geweldig! Vooral mooi natuurlijk dat door The Queen’s Gambit zoveel mensen enthousiast zijn geworden om (weer) te gaan schaken.

13. Wat zou jij mee willen geven aan alle schakers in Nederland?

Zorg vooral dat je veel plezier hebt in het spel, en probeer partijen te spelen waar je je ideeën en creativiteit in kwijt kunt. De partij winnen is leuk, maar niet het belangrijkste.

14. Dan even iets anders; hoe ziet jouw perfecte weekend eruit?

Een mooie stedentrip. Beetje struinen door de stad, museumpje bezoeken (op een of andere manier gebeurt dat niet als je thuis bent), tussenstops op een terrasje.

15. Pick one: Een glas whisky bij de openhaard of een biertje/wijntje buiten in het zonnetje? 

Oef, dat is een lastige. Afhankelijk van het weer kan het namelijk allebei zijn! Als je me dwingt te kiezen, dan zou ik nu zeggen: een biertje/wijntje op een zonnig terras, met goed gezelschap. We zitten al zo lang binnen…

16. Wie moet er volgens jou de ‘medewerker aan zet!’ zijn volgende keer? En welke vraag zou je aan deze medewerker willen stellen?

Sandra Tarabene. Zij doet achter de schermen heel veel goed en belangrijk werk. Mijn vraag aan Sandra: Wat vind jij het leukste aan de schaakwereld?