De schaakbond is er voor iedere schaker, clubschakers, online schakers, recreatieve schaker etc. Als je overweegt om lid te worden, zijn daarvoor meerdere mogelijkheden.

Het KNSB-lidmaatschap geeft je allerlei voordelen. Denk bijvoorbeeld aan kortingen of gratis toegang tot bepaalde evenementen en diensten. Wat de precieze voordelen zijn, hangt af van het lidmaatschap dat je hebt. Ben je via een club lid van de KNSB? Dan heb je de meeste voordelen. Maar ook de andere lidmaatschappen zijn aantrekkelijk.

Individuele lidmaatschappen

Een individueel lid is direct lid van de KNSB en ontvangt daarmee verschillende voordelen.
Zonder lid te zijn van een club, kun je toch gebruik maken van de verschillende lidmaatschapsvoordelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om individueel lid te zijn:

 • Persoonlijk lid
  Je ontvangt een relatienummer, kunt deelnemen aan persoonlijke kampioenschappen en ontvangt de leden korting op het Blad Schaken.nl. Meld je via dit formulier Persoonlijk lidmaatschap aan.
 • Internetlid
  De KNSB heeft een club binnen chess.com,
 • Scholierenlidmaatschap
  Is een leerling nog geen lid van een schaakclub? Dan is het scholierenlidmaatschap een goede mogelijkheid. Zie hier meer informatie over het scholierenlidmaatschap.
 • Ratinglid
  ​Wij verwerken voor alle verenigings- en persoonlijke leden de rating. Bent u geen lid van een vereniging en ook geen persoonlijk lid van de KNSB, dan kunt u een ratinglidmaatschap aanvragen. Dit lidmaatschap is bijna 1 jaar geldig.
  Vraag het ratinglidmaatschap met het formulier Ratinglidmaatschap aan.
  Toernooi organisatoren kunnen deelnemers die geen ratinglid zijn, binnen de Online Ledenadministratie (OLA) opvoeren als ratinglid. Na afloop worden de kosten van de aanvraag door de KNSB doorbelast aan de toernooi organisatie.

Het overzicht van lidmaatsschapstarieven KNSB voor clubleden en individuele leden (scholierenlidmaatschap, ratinglidmaatschap en persoonlijk lidmaatschap).

De KNSB is vanaf 1-1-2022 BTW-plichtig

Clublidmaatschap
(m.i.v. 1-1-2023 t/m 30-9-2023)
incl. btw
Senior Hoofdlid€ 54,88
Jeugd Hoofdlid€ 27,47
Senior en Jeugd Dubbellid 0,00
Lid Bijzondere bond€ 20,46
Individuele lidmaatschappen
Persoonlijke leden senioren€ 54,88
Persoonlijke leden jeugd (t/m 20 jaar)€ 27,47
Scholierenlidmaatschap € 8,40
Ratinghouder € 12,50

Club lidmaatschap

Op zoek naar een leuke schaakclub bij jou in de buurt? Door te klikken op onderstaande link kun je zoeken in jouw regio, met allerlei filters – zoals Jeugd/Ouderen/Senioren. Als lid van een club, word je ook automatisch lid van de KNSB. Een percentage van de contributie die jij betaalt gebruiken wij onder meer om opleidingen van trainers te kunnen faciliteren, het verwerken van rating en het verzorgen van het bondsblad Schaakmagazine.

Zoek een club

Er zijn enkele varianten:

 • Senior- of jeugdlid
  In het jaar dat jij 21 jaar wordt, zal je automatisch van categorie jeugd naar senioren veranderen. De peildatum is 1 januari.​ Blijf je in het hele jaar 20 jaar of ben je jonger dan 20, dan tel je mee als jeugdlid.
 • Dubbel- of hoofdlid
  Je bent hoofdlid bij in ieder geval één club. Deze vereniging betaalt jouw bondslidmaatschap; dat is inbegrepen in de contributie. Het is mogelijk om ook nog bij een of meer andere clubs te spelen. Zij kunnen je registreren als dubbellid en hoeven dan niets aan de KNSB af te dragen. Jij bepaalt zelf waar je hoofdlid bent.

Lid via een bijzondere bond

Een bijzondere bond is een landelijke vereniging met een speciaal aandachtsgebied en een apart lidmaatschap.
Wanneer je lid bent van een bijzondere bond, ben je ook direct bij ons aangesloten.

Neem gerust een kijkje bij de vijf onderstaande bijzonder bonden: