Eerste president van de FIDE

Alexander Rueb was begin jaren ’20 al actief als voorzitter van de Ned. Schaakbond en als voorzitter van Discendo Discimus in Den Haag. In 1924 was hij een van de oprichters van de wereldschaakbond FIDE. Rueb werd de eerste president en bleef dat maar liefst 25 jaar. Van opleiding was hij advocaat, en de bijbehorende vaardigheid met woorden zou hem goed van pas komen in die rol. Verder was hij een verzamelaar die een grote schaakbibliotheek opbouwde. In 1945 ging deze verloren bij een bombardement op Den Haag. Ook het archief van de FIDE ging daarbij in vlammen op.

Eindspelstudie

Rueb was een groot kenner van de eindspelstudie. Hij schreef ‘De Schaakstudie’, een standaardwerk waarin álle facetten van het eindspel werden belicht. Een schatkamer voor de ware liefhebber! Zijn naam leeft nog voort in de eindspelstudievereniging ARVES, de Alexander Rueb Vereniging voor Schaak EindspelStudie.

Erelidmaatschap teruggegeven

Rueb werd in 1928 bij zijn afscheid als voorzitter van de schaakbond tot erelid benoemd. Die eretitel heeft hij later teruggegeven! Tijdens het FIDE-congres van Stockholm 1937 was er een stevige aanvaring tussen de Nederlandse gedelegeerde Zittersteyn en FIDE-president Rueb. De FIDE wilde zelf een kandidaat voor de match om het wereldkampioenschap tegen Aljechin aanwijzen. Zittersteyn wilde het AVRO-toernooi als kandidatentoernooi laten gelden. In de algemene vergadering van de KNSB werd daarna een motie aangenomen die de houding van Rueb tegenover Zittersteyn – de voorzitter van de KNSB – veroordeelde. Dat schoot Rueb in het verkeerde keelgat en hij gaf zijn erelidmaatschap op.