Door Frank Clevers, redacteur websites KNSB
Tijdens de Bondsraadvergadering van zaterdag 30 november zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd, waarmee het bestuur van de KNSB nu uit zeven personen bestaat en compleet is. De nieuwe bestuursleden zijn Nischa Jansen-Janssen, Peter Scheeren en Frank Tijdeman. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?
Peter Scheeren
Peter Scheeren (69) uit Gouda is een bekende naam in de schaakwereld. Hij behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Hij schaakt al sinds 1971, toen hij begon in Heerlen en al gauw Limburgs jeugdkampioen werd. In 1983 werd hij Internationaal Meester en een jaar later bereikte hij zijn ´ratingpiek´ van 2455. Peter is nog altijd volop actief, onder meer als jeugdleider en webmaster bij Schaakclub Messemaker 1847 en als (mede)-organisator van verschillende jeugdkampioenschappen in de regio. Peter heeft in het bestuur de portefeuille ´jeugdschaak, schoolschaak en opleidingen´.
In groter verband
Wat heeft Peter gemotiveerd om dit te gaan doen? Zou hij nog aan het werk zijn geweest, dan zou hij het zeker niet gedaan hebben. Echter, zijn pensioen in 2021 (Peter was bij de Universiteit Utrecht verantwoordelijk voor beleid en uitvoering van ICT-voorzieningen voor alle studenten en medewerkers, in totaal circa 35000) gaf hem meer tijd.
Peter: “Dat is natuurlijk één. Je bent met pensioen en je hebt meer tijd. Dat gevoegd bij het feit dat ik me al langer inzet voor het jeugdschaak, bij Messemaker en bij de Rotterdamse Schaakbond, deed me denken: dan kan ik nu als KNSB-bestuurslid datgene waar ik me al langer sterk voor maak, in groter verband gaan doen. En verder denk ik dat ik met mijn achtergrond en ervaring wel iets kan betekenen. Wat ook wel meespeelt, is dat we een goed team hebben als bestuur.”
Even zoeken
Het gebied van jeugdschaak, schoolschaak en opleidingen is zeer omvangrijk. Het is bij wijze van spreken een rijdende trein met tientallen volgepakte wagons. Peter springt nu op die rijdende trein. Heeft hij al een idee wat hij daar nog aan zou kunnen toevoegen? Peter: “Alle lopende zaken gaan prima. Voor mij is het nu even zoeken wat mijn rol precies gaat worden. Eerst kennismakingsgesprekken voeren met mensen in het land en op het bondsbureau. Als bestuur hebben we een sturende rol en het bondsbureau heeft een uitvoerende rol.”
Meerjarenbeleidsplan
Sowieso zal Peter straks ook een rol hebben bij het opstellen van het nieuwe meerjarenbeleidsplan. Zijn aandachtsgebieden jeugdschaak, schoolschaak en opleidingen zijn zo belangrijk dat ze daar zeker niet in zullen ontbreken. “Als we ons daar over een tijdje over gaan buigen, komt de vraag waar we met het schaken naartoe willen de komende jaren en hoe vertalen we dat naar acties? Best wel spannend en voor de KNSB belangrijk.”
Nischa Jansen-Janssen
Nischa Jansen-Janssen (39) uit Druten heeft in het bestuur de portefeuille ‘marketing en communicatie’. Ze komt niet uit ‘de schaakwereld’. Als kind leerde zij schaken van haar vader, die een mooi elektronisch bord had. Nu haar dochter dezelfde leeftijd heeft als waarop Nischa het spel leerde, spelen zij samen een potje.
Nischa is zeer gemotiveerd om vanuit haar rol bij te dragen om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van schaken. “Schaken is een brug voor verschillende generaties. Ongeacht leeftijd, gender, etnische achtergrond of (lichamelijke) beperking: iedereen kan op zijn of haar eigen niveau onze prachtige sport beoefenen.” Zij denkt voor het bestuur ook van waarde te kunnen zijn vanwege haar expertise op het gebied van strategische ontwikkeling, verandervraagstukken en HRM.
Netwerk in sport en bewegen
Nischa werkt als senior beleidsadviseur arbeidszaken en communicatie bij de Werkgevers in de Sport (WOS), een werkgeversvereniging voor de sector sport en bewegen. WOS is gevestigd in ‘DeWeerelt van Sport’ in Utrecht, waar een groot aantal sportbonden en sportgerelateerde organisaties samen gevestigd zijn. De medewerkers van het bondsbureau van de Schaakbond hebben daar ook hun werkplek.
Interesse
Voor Nischa werd de interesse voor een bestuursfunctie bij de KNSB concreet tijdens de opleiding ´Strategisch en wendbaar leiderschap in de sport’, bedoeld voor directeuren, directeur-bestuurders en managers van sportorganisaties. Aan dat programma werd deelgenomen door KNSB-directeur Dharma Tjiam, die ook een ontwikkelplan voor de Schaakbond had geschreven.
Meer feeling
Nischa: “Dat plan heb ik gelezen en samen met Dharma aangescherpt en dat maakte dat ik meer feeling kreeg met de interne organisatie van de Schaakbond, met de toekomstplannen en met de stakeholders verbonden aan de Schaakbond. Zijn loyaliteit, bevlogenheid en ontwikkelingsbereidheid om de schaaksport en zijn organisatie verder te brengen, werken aanstekelijk. Toen dacht ik: met mijn strategische blik en marketingachtergrond kan ik wellicht van toegevoegde waarde zijn. Ik zie ernaar uit om met het bestuur, de directie en het bureau een visie en strategie te ontwikkelen voor de doelgroepen die de KNSB wil bereiken.”
Meerwaarde van schaken
Wat Nischa in haar bestuursfunctie triggert, is de versterking van de meerwaarde van schaken als sport en ook de positionering van schaken en het verenigen van schakers. “Wat ik heel mooi vind, is dat je mentaal een heel leven lang in ontwikkeling bent en schaken ondersteunt dat in de breedste zin van het woord. Er ligt een grote kans om de meerwaarde en positionering van schaken en de bond nog beter voor het voetlicht te brengen.”
Stakeholdermanagement
Nischa is gespecialiseerd in stakeholdermanagement. Wie zijn je stakeholders? Wie vormt je achterban? Wie zijn je doelgroepen en hoe bereik je deze het beste? In geval van de KNSB zijn dat de aangesloten verenigingen en de mensen die daar lid van zijn, maar ook de internetschakers, NOC*NSF, andere sportbonden, kortom iedereen die voor jou relevant kan zijn. Uiteraard moet je erachter zien te komen wat de belangen en behoeften van de stakeholders zijn. Wat kun je voor ze betekenen? En waarom zou je niet ´ns kijken wat je met andere sportbonden kunt doen? Wellicht is er iets te bedenken om mensen letterlijk én figuurlijk op alle fronten in beweging te krijgen?
Frank Tijdeman
Frank Tijdeman (64) woont in Zaandam. Hij is van beroep schoolschaakmeester. Hij geeft in Zaandam schaaklessen op basisscholen en op het Zaanlands Lyceum. Heel bijzonder: Frank kreeg zo´n 50 jaar geleden zelf op datzelfde lyceum schaakles. Erg speciaal om daar na zo´n lange tijd weer te komen in datzelfde gebouw, met dezelfde trappen, toiletten en fietsenkelder. Wie met Frank praat, hoort een super enthousiaste man met een grote drive. Iemand die overal en altijd schaken wil promoten. Wil je eens zien wat hij doet als schaaktrainer, bekijk dan zijn website Schaakpret.nl
Breedteschaak
Frank heeft in het bestuur de portefeuille ‘breedteschaak’. Zoals de term al zegt, dit is heel breed. Breedtesport is de sport die door grote groepen wordt beoefend vanwege de recreatieve functie ervan. Je zou kunnen zeggen: alles behalve topsport. Maar voor de topsport is breedteschaak natuurlijk wel belangrijk. Want des te groter de vijver waar je uit kunt vissen, des te groter de kans dat er een ‘vis’ bij zit die doorstroomt naar het topschaak.
Familieschaak
Frank Tijdeman bekijkt ´breedteschaak´ ook vanuit een andere invalshoek: “Voor mij is breedteschaak een synoniem voor familieschaak. Ik zou graag het begrip familieschaak bij iedereen tussen de oren willen krijgen. Ik zou helemaal een gelukkig mens zijn als we voor elkaar krijgen dat families thuis op een winteravond zitten schaken, niet alleen kleinkind met opa wat je vaak ziet, maar ook papa en mama.”
Niet specificeren
Wat Frank nu in zijn functie in het bestuur gaat doen en hoe hij dat precies gaat aanpakken? Hij wil zijn ideeën nog niet teveel specificeren. “Ik wil dit ook in samenspraak met het bondsbureau doen waar mensen zitten die in dienst zijn van de KNSB en verstand hebben van breedteschaak.” Als je Frank hoort praten en je voelt zijn drive, enthousiasme en passie, dan weet je: dat gaat beslist tot iets leiden!
Motivatie
Wat heeft Frank gemotiveerd om de bestuursfunctie te aanvaarden? Frank: “Ik ben natuurlijk al 50 jaar een discipel van Caissa en om een of andere mysterieuze reden vind ik dat iedereen moet kunnen schaken. Schaken verbroedert en met schaken ontwikkel je heel veel goede eigenschappen die iedereen wel kent want daar zijn boekenwanden vol over geschreven. Bij de KNSB gebeurt al heel veel. Maar er zijn altijd nog wel meer kansen! Ik hoop dat ik er een paar weet te vinden zodat nog veel meer mensen willen gaan schaken. Ik zie dat in de verte op een wolk en daar droom ik van en die droom wil ik nu in bestuur tot wasdom laten komen.”