De Queer Schaakclub Amsterdam, hier schakend in het voormalige Café DS. (foto Erik Kerssen)

De KNSB heeft er sinds kort een bijzondere schaakclub bij: De Queer Schaakclub Amsterdam. Deze vereniging onderscheidt zich van andere schaakclubs door een focus op inclusiviteit. De club richt zich vooral op de LHBTQIA+-gemeenschap. 

Competitie

De Queer Schaakclub bestaat al een paar jaar (opgericht in 2022) en heeft nu de stap genomen om zich aan te sluiten bij de Regionale Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA) en bij de KNSB. De club gaat dit seizoen meedoen aan de competitie van de SGA. Misschien volgt later ook nog deelname aan de KNSB-competitie.

Voorzitter Rens Mors. (foto Erik Kerssen)

Regenboog

De clubleden komen elke tweede zondag van de maand samen in De Nieuwe Anita aan de Frederik Hendrikstraat. De sfeer is dan heel ongedwongen en meestal is er zelfs een DJ aanwezig die voor wat extra gezelligheid zorgt. Helemaal in de queer sfeer wordt er niet alleen met ´gewone stukken´ gespeeld, maar met schaakstukken in alle kleuren van de regenboog.

Gemakkelijker

LHBTQIA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor alle andere vormen die niet heteroseksueel en cisgender zijn. Voor mensen die zich hierbij thuis voelen en graag willen schaken, is het wat gemakkelijker om naar een queer schaakclub te gaan dan naar een ´gewone´ schaakclub. Overigens zijn ook non queer mensen welkom bij de club, zolang ze een zogenaamd ‘queer ally’ zijn. Dit is iemand die de queer gemeenschap ondersteunt en diversiteit en inclusiviteit belangrijk vindt.

(foto Erik Kerssen)

In hetzelfde schuitje

Voorzitter Rens Mors: “Veel mensen vinden het een beetje spannend om naar een traditionele schaakclub te gaan, zeker als je daar als queer de enige of één van de weinige bent. Dat heeft niets te maken met die club of die andere mensen daar, maar wij merken dat de drempel toch lager lijkt bij een club als die van ons. En los van het schaken is het sowieso fijn om mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. Het gaat dus niet alleen om schaken. Het gaat ook vooral om ontmoeting in een fijne en toegankelijke sfeer.”

Informatie

Zie ook:

Website Queer Schaakclub

Artikel De Westkrant