Beeld van de speelzaal in Praag. (foto Anezka Kruzikova toernooisite)

Voor de Nederlandse delegatie in de Europese Jeugdkampioenschappen in Praag (Tsjechië) zit het eerste gedeelte, het kampioenschap rapid en blitz, erop. Er is nu even rust. Donderdag begint het grote werk: het ´gewone´ kampioenschap met klassiek tempo.

Het EK (European Youth Chess Championship) is een massaal evenement. Er wordt gespeeld in zes leeftijdsgroepen (U8, U10, U12, U14, U16 en U18) en per leeftijdsgroep is er een aparte groep ´Open´ en een groep ´Meisjes´. Aan het EK Rapid en Blitz hebben 650 spelers meegedaan. Vanaf donderdag in het ´gewone´ EK zijn dat er nog heel wat meer: 1250 spelers van 47 federaties!

EK Rapid

Het kampioenschap in Praag begon met het EK Rapid (15 minuten per speler per partij + 10 seconden increment per zet) op zaterdag 17 en zondag 18 augustus met daarin zes Nederlanders: Gachatur Kazarjan (groep U16), Tommy Grooten (U14), Noah Ritzerveld (U12), Boyd Leenen (U12), Akul Gupta (U10) en Xiheng Zhang (U10). Er werd niet om de hoogste plaatsen gestreden, maar de Nederlanders mochten best tevreden zijn. Zo scoorde Noah 6,5 uit 9. Zijn eindsprint was indrukwekkend. Hij won zijn laatste vier partijen allemaal.

Boyd Leenen werd in zijn categorie mooi 5e in het blitztoernooi. (foto Herman Grooten)

EK Blitz

Op maandag 19 en dinsdag 20 augustus werd het EK Blitz gespeeld (3 minuten per speler per partij + 2 seconden increment per zet) met weer dezelfde zes Nederlandse spelers. In het blitztoernooi werden 9 ronden gespeeld, wat voor ieder een totaal van 18 partijen betekende aangezien in elke ronde tweemaal tegen dezelfde tegenstander werd gespeeld (eenmaal met wit, eenmaal met zwart). De resultaten van de Nederlanders waren wisselend. De hoogste klassering was voor Boyd Leenen die in zijn categorie (U12) een mooie vijfde plaats behaalde met 12,5 uit 18.

EK rapid voor teams

De individuele wedstrijden werden nog afgewisseld met een teamtoernooi: het EK Rapid voor teams. Het ´Oranje´-team, bestaand uit Noah, Tommy, Boyd en Xiheng, deed mee in de categorie U14. In een veld van 30 teams werden ze 14e. Maar intern werd wel met een knipoog opgemerkt dat er in ieder geval gewonnen was van de buurlanden België en Duitsland. Dat is ook heel wat waard!

De Nederlandse deelnemers aan het rapid en blitz toernooi. Van links naar rechts Boyd Leenen, Noah Ritzerveld, Gachatur Kazarjan, Tommy Grooten, Xiheng Zhang en Akul Gupta. (foto Herman Grooten)

´Gewone´ EK

Op donderdag 22 augustus begint het grote werk: het EK met klassiek tempo. Er zijn spelers van het rapid- en blitztoernooi die naar huis gaan, een aantal blijft en er arriveert een grote groep nieuwe spelers. De Nederlandse deelnemers zijn:

  • Leandro Slagboom (U18)
  • Alan Bakija (U18)
  • Dana Verheij (G18)
  • Kobe Smeets (U16)
  • Rhys Arnold (U16)
  • Fleur Westerhof (G16)
  • Tommy Grooten (U14)
  • Joel Groenewoud (U14)
  • Sascha Kurt (U14)
  • Bregje Roebers (G14)
  • Boyd Leenen (U12)
  • Noah Ritzerveld (U12)
  • Thao Luong (G12)
  • Akul Gupta (U10)
  • Malem Ngangbam (G8)

Er worden 9 ronden Zwitsers gespeeld. De bedenktijd is 90 minuten voor 40 zetten plus 30 minuten voor de rest van de partij en voor de gehele partij geldt sowieso 30 seconden extra per zet. Het is een pittig en lang toernooi. De 1e ronde is op donderdag 22 augustus, de 9e en laatste ronde is op zaterdag 31 augustus. Er is halverwege het toernooi één rustdag ingepland. Alle ronden beginnen om 15:00 uur, behalve de laatste ronde die om 13.00 uur aanvangt.

Coaches

De spelers worden vergezeld door een aantal ouders en een begeleidingsteam bestaande uit de coaches IM Robert Ris, GM Dimitri Reinderman, GM Jan Werle en GM Zhaoqin Peng. Voor de spelers is het uiteraard een prachtige gelegenheid om veel te leren van deze topcoaches.

Informatie

Voor dit artikel hebben we deels gebruikgemaakt van het verslag dat Herman Grooten, die mee naar Praag is als vader van speler Tommy, heeft gemaakt. Zijn volledige verslag plus foto´s is te vinden op de blog van de Schaakbond.

Zie:

Blog Schaakbond

Website toernooi