De Nederlandse mannen begonnen in Batumi met drie 2,5-1,5 overwinningen, maar weten na de vierde en vijfde ronde hoe het voelt om aan de verkeerde kant van de medaille terecht te komen. Achtereenvolgens werd van Engeland en Duitsland verloren met minimale cijfers.

Dat had overigens best anders kunnen uitpakken. Tegen Engeland kwam Giri met zwart wat comfortabeler te staan tegen Adams, maar de solide Engelsman kwam nooit echt in gevaar. Lucas van Foreest hield Gawain Jones op remise. Erwin l’Ami stond objectief duidelijk beter tegen Luke McShane maar greep mis en verloor. Erik van den Doel had tegen David Howell met zwart het betere van het spel, maar de Engelsman kon dankzij ongelijke lopers ontsnappen naar remise. Ook tegen Duitsland was een ander resultaat mogelijk. Giri werd keurig geneutraliseerd door Nisipeanu, en l’Ami verloor andermaal, maar op de andere borden waren er perspectieven. Jorden van Foreest wist uiteindelijk een toreneindspel knap naar winst te voeren. Van den Doel – die met zwart steeds ‘spel’ moest zien te houden gezien de stand in de wedstrijd – kwam uiteindelijk in een ongelijk lopereindspel terecht. Dat was zeker met alleen increment, lastig te houden en hij miste in onder druk van de tijd uiteindelijk de remise.
De mannen staan nu op plaats 10 en nemen het na de rustdag op tegen Turkije.

De vrouwen namen het in de vierde ronde op tegen Oostenrijk. Het werd een spannende wedstrijd mede doordat Tea Lanchava met zwart snel tegen een troosteloze stelling aankeek. Ook Zhaoqin Peng had de opening niet nauwkeurig behandeld en stond slecht, maar ze wist het spel zo te compliceren dat Exler met een zetherhaling akkoord ging. Rosa Ratsma speelde een goede Spaanse partij en won in het eindspel. Ook Anne Haast kwam uiteindelijk in een eindspel terecht – de ongelijke lopers beloofden haar Oostenrijkse tegenstandster goede remisekansen. Anne ging er goed voor zitten en haalde uiteindelijk na ruim 80 zetten de twee matchpunten binnen.

In ronde 5 was Turkije de tegenstander. Op bord 1 kon Zhaoqin Peng het niet bolwerken tegen Ekaterina Atalik, en ook Iozefina Paulet moest in een scherpe Benoni haar meerdere erkennen in Yildiz. Toen ook Rosa Ratsma in een slecht eindspel terecht kwam, was duidelijk dat de macthpunten naar Turkije zouden gaan. Uiteindelijk redde Tea Lanchava de Nederlandse eer (3-1 voor Turkije). De vrouwen gaan de rustdag in op plaats 23 en spelen in de 6e ronde tegen Een Georgisch meisjesteam dat goed presteert in Batumi.

Het Europees Kampioenschap voor landenteams wordt van 24 oktober tot en met 2 november in Batumi (Georgië) gehouden.
Partijen zijn live te volgen via de website van het toernooi