De 7-jarige Freek Thijssen uit Son en Breugel deed zaterdag 1 juni mee aan het eerste internationale Chesskid toernooi (1st Chesskid Games). Samen met nog 9 andere kinderen uit 7 verschillende landen streden ze in drie verschillende schaakronden.

De dagen voor het toernooi kreeg Freek, net als de andere 9 kinderen, drie uur les van een (bijna groot-) meester in de VS. Dat vond hij erg leuk. Freek begon ook met veel zin aan het toernooi. Samen met die schaakmeester moest hij de eerste ronde schaken tijdens het “Hand and Brain”. Daarbij gaf de schaakmeester aan welk stuk gezet moest worden (bijvoorbeeld “pion” of “loper”) en moest Freek bedenken welke pion, of welke loper, waar naar toe moest. Vervolgens streden de schaakmeesters met elkaar en de kinderen met elkaar. Eerst in de “puzzel duels” en daarna tijdens negen wedstrijden van vijf minuten.

Het toernooi begon echter een uur later dan gepland en liep ook nog eens twee uur uit. De dappere Freek kon na deze marathon van liefst zes uur achter het scherm (einde 23.00 uur) eindelijk gaan slapen.

De Amerikaan Alexander Wang won samen met zijn IM Hans Niemann de titel. Het verslag van de games is op chess.com te lezen.