In de 5e ronde van het Kandidatentoernooi heeft Anish Giri een grote kans op winst gemist tegen Fabiano Caruana. Ian Nepomniachtchi deed goede zaken door als enige wel te winnen. Hij versloeg medekoploper Wang Hao en staat nu ongedeeld aan de leiding in Ekaterinenburg.

Anish Giri speelde vandaag lange tijd een uitstekende partij tegen Fabiano Caruana. De vorige uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen speelde opnieuw het Slavisch (net als in zijn verloren gegane partij tegen Ding Liren), maar was minder vertrouwd met de strategische nuances van de rustige 4.e3 variant dan de Nederlander. Giri bouwde een veelbelovende stelling op door lang te rokeren, en met zijn pionnen op de koningsvleugel op te rukken. De koning van zwart stond onveilig, maar rond zet 33 onderschatte Giri de slimme verdediging die zijn tegenstander in de stelling had weten te vlechten. Met 33…d4 kreeg zwart tegenspel doordat het zwarte paard de witte stelling kon binnendringen. Kort na zet 40 werd de partij remise door een zetherhaling.

Ian Nepomniachtchi kreeg een klein maar prettig voordeeltje in de Russische Verdediging die de Chinese grootmeester Wang Hao op het bord bracht. Er werden veel stukken geruild, maar een ver opgerukte witte pion op h6 zorgde ervoor dat de zwarte koning voor altijd onveilig stond. Toen de dame van Nepomniachtchi wist binnen te dringen op de onderste rij was het pleit beslecht.

Kirill Alekseenko offerde in een scherpe Siciliaanse Najdorf allerlei stukken tegen Maxime Vachier-Lagrave, maar het evenwicht werd desondanks niet verbroken en ook deze partij eindigde door zetherhaling in remise. Ook de partij tussen
Alexander Grischuk en Ding Liren eindigde in remise. In een Spaanse partij had Grischuk wellicht een klein voordeeltje, maar hij kon zijn tegenstander niet echt verontrusten. Het meest opmerkelijke was waarschijnlijk dat de Russische grootmeester voor het eerst dit toernooi niet in tijdnood kwam.

Maandag speelt Anish Giri met zwart tegen Kirill Alekseenko, en neemt koploper Ian Nepomniachtchi het met wit op tegen Ding Liren. De partijen zijn weer live te volgen vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd via de officiële website