Het Global Chess Festival wordt elk jaar groter. Op 12 oktober 2019 was alweer de 5e editie van dit geweldige initiatief van Grootmeester Judit Polgar. 
In haar thuisstad Budapest waren het aantal schaakevents niet meer te tellen. Het bereik is inmiddels 600 miljoen schakers over de hele wereld. Bezoek de site voor een overview. 
Nederland deed dit jaar mee aan twee nieuwe onderdelen:

De wereld record poging op Chesskid.com voor het grootste online schaaktoernooi. Het record (van 20.000) werd met 8.000 kinderen nog niet gebroken, maar de start is gemaakt. Volgend jaar gaat dat record er zeker aan. Nederland heeft met Schaakmatties (de nieuwe naam voor de Online Jeugdschaakclub Nederland) ook een krachtige bijdrage geleverd. Op dit moment zijn er zelfs al 3.200 jeugdleden lid van deze club.
The Future Champions of Europe. Machteld van Foreest en Yichen Han waren in Budapest namens Nederland present. De winnaar plaatste zich voor het Tata Steel Chess Tourament 2020. wat een kans. Dat werd de 10-jarige Oekrainer Ihor Samunenkov.

Verder was er natuurlijk het Huttontoernooi in Hoorn en vele andere schaakevenementen op deze 12e oktober. In 10 oktober 2020 is wederom op de 2e zaterdag van het jaar de volgende wereld schaakdag.