Michiel Noordzij van Stedon en Marleen Lindeman van de Hersenstichting met de waardecheque. Achter het bord KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren en wethouder Marijke van der Meer. (foto: Ard Dekker)

De Hersenstichting heeft in Zoetermeer een ‘schaakcheque’ van 4.444 euro ontvangen van Stedon. Deze cheque is uitgereikt in het kader van het 150-jarig jubileum van de KNSB, waarvoor twee goede doelen zijn gekozen en waarvan de Hersenstichting er één is.

Stedon is een groot bedrijf op het gebied van de openbare inrichting in Nederland, dat o.a. ook schaaktafels plaatst. Voor elke schaaktafel die Stedon in Nederland plaatst, schenkt het bedrijf 100 euro aan de KNSB die vervolgens alle geld schenkt aan de twee goede doelen: schaaktafels in Oeganda en de Hersenstichting.

In Zoetermeer

De overhandiging van de waardecheque van 4.444 euro door Stedon aan de Hersenstichting vond op zaterdag 23 september plaats bij de nieuwe schaaktafel in het Stadshart bij de Stadstuin in Zoetermeer. Namens Stedon reikte Michiel Noordzij de cheque uit aan Marleen Lindeman van de Hersenstichting. Aanwezig waren ook voorzitter Bianca de Jong-Muhren van de KNSB en wethouder Marijke van der Meer. Dankzij de plaatselijke schaakvereniging Promotie kon er worden geschaakt.

Vereerd

“We zijn vereerd dat deze cheque hier in Zoetermeer wordt overhandigd aan de Hersenstichting”, zei wethouder Marijke van der Meer. De wethouder ging in op de wens van het stadsbestuur om openbare schaaktafels te plaatsen in de stad. “Schaken is goed voor het brein en brengt mensen samen. Er komen zes van deze schaaklocaties verspreid door de stad. En heel belangrijk, ze zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wat Zoetermeer onderscheidt van veel andere locaties in Nederland.”

Schaken verbindt, zoals hier te zien is in Zoetermeer. Links op de foto wethouder Marijke van der Meer. (foto: Ard Dekker)

Inmiddels zijn in Zoetermeer de eerste twee schaaktafels in gebruik genomen bij de beweegroutes in de beoogde wijk Entree. Drie schaaktafels zijn sinds kort geplaatst. Hiervan bevinden zich twee in het centrum van Zoetermeer en een in het Floriadepark. De zesde schaaktafel wordt tegelijkertijd aangelegd met een Skatepark in het Heempark.

Bedrag met mooi ‘schaakgehalte’

Bianca de Jong-Muhren liet weten dat dit de 100e jubileumactiviteit van de KNSB is, die met 150 jaar de oudste schaakbond van de wereld is en de oudste sportbond van Nederland. Ze vond het bedrag van 4.444 euro een mooi ‘schaakgehalte’ hebben, omdat 4 de helft is van het schaakgetal 8. Verheugd constateerde ze dat Urban Chess in Nederland een sterke groei doormaakt. Sinds Jesús Medina Molina  in 2017 is gestart met zijn succesvolle initiatief voor Urban Chess staan er inmiddels op de kaart van Nederland  honderden schaaktafels op bijna 200 locaties in Nederland.

De goede doelen

Dankzij de bijdrage van 100 euro van Stedon per geleverde schaak(dam)tafel kon eerder al meer dan 6.200 euro beschikbaar worden gesteld aan DIDA voor schaaktafels voor scholen in Oeganda als eerste goede doel in het kader van het 150-jarig jubileum van de KNSB. Stedon en de KNSB vinden de Hersenstichting een heel toepasselijk tweede goede doel. Alles over de goede doelen kun je vinden op onderstaande pagina:

Onze goede doelen: schaaktafels voor Oeganda en de Hersenstichting

Dat schaken goed voor je is. vindt ook de bekende prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neurowetenschappen, die de Hersenstichting steunt en lid is van het Comité van Aanbeveling van het Jubileum van de KNSB. Dit geldt voor zowel jong als oud. Bij schaken gebruik je functies die op grote afstand van elkaar liggen. Daardoor worden verbindingen sterker en ben je in staat om op allerlei manieren een probleem te benaderen. Als die verbindingen sterker zijn gemaakt heb je ook een zogenoemde cognitieve reserve opgebouwd. Daarmee ben je beter beschermd tegen ouderdomsziekten als dementie. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk. Schaken verbindt mensen, want er is geen onderscheid tussen leeftijd, geslacht, ras, geloof of taal. Het thema van het jubileum van de KNSB is dan ook ‘schaken kent geen grenzen’. Dat past goed bij Urban Chess, waar de ontmoeting van mensen centraal staat.