Op 13 oktober 2018, de dag van het Global Chess Festival, waarbij wereldwijd in 24 uur zoveel mogelijk mensen tegen elkaar schaken, maakt Schiermonnikoog bekend het eerste schaakeiland ter wereld te worden. De verbinding die in dit festival centraal staat onder #chessconnectsus is de aanleiding voor Schiermonnikoog om deze stap te zetten.
Verbindingen creëren
Het authentieke Waddeneiland Schiermonnikoog – met slechts 950 inwoners – is de uitgelezen plek om verbindingen te creëren, tussen eilanders en de jaarlijks 300.000 toeristen en tussen jongeren en ouderen. De schaaksport is hét middel om deze verbindingen tot stand te brengen. Burgemeester Ineke van Gent zal op zaterdag 13 oktober de openingszet verrichten op de met subsidie verkregen schaaktafels. Daarnaast zal de burgermeester het eerste Schiermonnikoog schaakspel aanbieden aan de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB), Marleen van Amerongen.
Actief verenigingsleven
Ineke van Gent: “Wat een schaakeiland is? Een plek waar enthousiast schaak gespeeld én geleerd wordt, waarbij jong en oud op een toegankelijke manier betrokken worden. De sfeer en ambiance op Schiermonnikoog nodigen uit tot een potje schaak. Ons eiland kenmerkt zich door een actief verenigingsleven en ik zie het als een leuke uitdaging om heel Schiermonnikoog nóg enthousiaster te maken voor schaken. Ook onze gast. De publieke schaaktafels maken dat mogelijk. Zij creëren een ‘parkjescultuur’ zoals we die uit de Mediterrane landen kennen, waar mensen bij elkaar aanschuiven en waar toevallige ontmoetingen ontstaan.”
Jeugdtoernooi
De 13e oktober is tevens het startsein van een aantal terugkerende schaakactiviteiten en de definitieve verbinding die het eiland met de denksport maakt. Zo zal Lytje Willem’s Grand Prix Jeugdschaaktoernooi plaatsvinden, in samenwerking met de Friese en Noord Oostelijke Schaakbond. Hans Böhm geeft deze dag een clinic ‘Hoe leer ik schaken in één dag’ en schrijfster Joyce van de Meijden zal voorlezen uit ‘Simon de Schaker’, in het kader van de lopende Kinderboekenweek. Alle activiteiten zijn te vinden op de hiervoor in het leven geroepen website: www.isleofchess.com.
Een belangrijk onderdeel van ‘Isle of chess’ is dat alle kinderen op het eiland leren schaken. Dit initiatief ondersteunt de schaakbond van harte door alle kinderen op Schiermonnikoog het eerste jaar gratis scholierenlid te maken.
Speciaal schaakspel
Leuk detail is dat er speciaal voor Schiermonnikoog een schaakspel ontwikkeld is. Vanwege de bekende rode Noordertoren en de witte Zuidertoren op Schiermonnikoog speelt men in dit spel met de witte stukken (Zuid) tegen de rode stukken (Noord) op een speciaal ontworpen Schiermonnikoog schaakbord. Deze schaakspelen zijn overal op het eiland te koop en dragen bij aan de schaakactiviteiten.
Global Chess Festival
De best schakende vrouw ooit ter wereld, Judit Polgár, heeft het Global Chess Festival geïnitieerd. Zij streeft ernaar om in 2025 wereldwijd 5 miljoen mensen van schaken te laten genieten op één dag, op de tweede zaterdag van oktober. Het festival, waarbij verbinding centraal staat, sluit precies aan bij de inzet van Schiermonnikoog en daarom heeft de schaakbond de twee partijen met veel plezier samengebracht.
‘Een prachtig eiland’
Judit Polgar: “Het is een groot genoegen om elk jaar zulke mooie ideeën te zien waarbij schaken mensen verbindt. Schiermonnikoog is een prachtig eiland, waar je voortaan overal schaken zal zien. Ik hoop van ganser harte dat deze spontane (schaak)ontmoetingen een nieuwe impuls zullen geven aan het eiland en in de wereld. Ik ben ontzettend blij met dit initiatief en hoop het eiland snel zelf te bezoeken om te zien hoe het zich verder ontwikkelt. Graag wil ik Ineke van Gent en Marleen van Amerongen hartelijk danken voor dit initiatief dat geheel in het teken staat van Chessconnectsus”
Huttontoernooi
Tijdens het Huttontoernooi in Roosendaal wordt er ook een speciale middag voor scholen georganiseerd in het kader van #ChessConnectsUs. De kinderen krijgen van verschillende gerenommeerde schaaktrainers een training die afgesloten wordt met een scholentoernooi. Onder de deelnemende scholen verloot de schaakbond een mooi buitenschaakspel met grote stukken.