de 2 kampioenen (foto Ad Bruijns)

De eerste individuele fysieke schaakkampioenschappen van 2023 waren dit jaar op 7 en 8 april in Tilburg. Het NK E, de Nederlandse Kampioenschappen tot en met 10 jaar, stonden op het programma. Wat een mooi feest was dat.

42 jongens streden over 9 ronden (2 dagen) in de Open groep om de titel en twee uitzendplekken. 18 meisjes streden apart voor de meisjes titel en een uitzendplek.

Na acht ronden was de eerste kampioen bekend. Hrdya Dinanath uit Den Bosch had aan 8 uit 8 genoeg voor de titel. Hij won daarna ook nog ronde 9, proficiat. Hij plaatste zich daarmee tevens voor het World Cadet under 10 (14-27 oktober, Sharm el Sheikh, Egypt) Alvast veel succes voor Hrdya.

Voor de tweede plaats was het echter nog heel spannend tot het laatst. Zeven spelers stonden binnen een half puntje. Uiteindelijk wist Roan Lenting uit Eindhoven een prachtig toernooi winnend af te sluiten en ongedeeld op 7 uit 9 te komen. Hij pakte daarmee de tweede uitzendplek, deelname aan het EJK -10 (4-15 september in Mamaia in Roemenië).

Raghav Pathak uit Amsterdam werd derde met 6,5 uit 9. Hij streed in ronde 8 tegen Hrdya, maar ook hij kon hem niet stoppen. Een groepje daarachter met 6 punten behaalde wel een trofee: Bram ten Dam (Ten Boer), Viaan Gohil (Groningen), Akul Gupta (Maastricht) en Aren Margaryan (Leiden). Tiago Omnes, als reserve ingevallen, pakte de 8e plaats in een groepje met 5,5 punt..

Zie hier de volledige eindstand.

De top 8 van de Open groep (foto Ad Bruijns)

Meisjes

Bij de meisjes was het spannend tot de allerlaatste partij. Niranjana Ganeshram uit Eindhoven en Thaara Swaminathan uit Delft hadden in ronde 3 remise tegen elkaar gespeeld en streden daarna om de koppositie. Maya Isa, de nummer 3, speelde daarbij een beslissen de rol. Zij won van Thaara, terwijl zij van Niranjana verloor. Niranjana dus ongeslagen kampioen met 8 uit 9, gevolgd door Thaara met 7,5 en Maya met 6,5. Klio Esveldt uit Wassenaar pakte de vierde ereplaats. Niranjana plaatste zich tevens voor het EJK -10 (4-15 september in Mamaia in Roemenië). Alvast veel succes.

Zie hier de volledige uitslag bij de meisjes

De Top 4 bij de meisjes (foto Ad Buijns)

KNSB 150 jaar

Het NK E 2023 was tevens een Jubileumtoernooi in het kader van het 150-jarig bestaan van de KNSB. Dat betekende o.a. extra prijsjes. Zo waren er mooie gekleurde banners te zien, werden er prijsvragen gesteld en een van de nieuwste DGT klokken (DGT 2500) vergeven. De DGT klok was beschikbaar gesteld door DGT. Alle deelnemers ontvingen een mooie gekleurde pen en een notatieboekje.

GM Peng (tevens toernooi coach) reikte de DGT 2500 klok uit aan de gelukkige (foto Ad Bruijns)

De organisatie was in de vertrouwde handen van de Stichting Ter bevordering van de Schaaksport Brabant (SBSB).
Zie hier voor de foto’s (Ad Bruijns), partijen, en een leuke Blog van het verloop van het toernooi.
Op Schaaksite staan bovendien nog twee leuke filmpjes met analyses van Bram Klapwijk.