Comité van Aanbeveling

Zes personen vormen het ‘Comité van Aanbeveling’ van 150 jaar KNSB. Leden van een Comité van Aanbeveling zijn doorgaans mensen die sleutelposities innemen in de maatschappij. Zij helpen de jubileumcommissie met hun netwerk en hun ervaring.

Ze dragen de schaaksport een warm hart toe en dat willen ze graag uitdragen. Dank voor jullie steun!

Wie zijn de zes? (in willekeurige volgorde)

 • Marry de Gaay Fortman
  partner en advocaat bij Houthoff en topcommissaris. Wat zij allemaal doet is in een paar zinnen niet samen te vatten. Kort en krachtig dit: een topvrouw, een paar jaar geleden nog door het blad Opzij verkozen tot meest invloedrijke vrouw in het bedrijfsleven.
  Marry de Gaay Fortman
 • Paul van Nunen
  directeur Brainport Eindhoven. In technologieregio Brainport Eindhoven werken denkers en doeners slim samen. Net schaken dus…! Van Nunen was voorheen o.a. directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst en woordvoerder van premier Rutte en de ministerraad
  Paul van Nunen
 • Erik Scherder
  neurowetenschapper. Professor Scherder is bij het grote publiek bekend van vele optredens op televisie zoals bij De Wereld Draait Door. Vaak sprak hij al over de vele voordelen van leren schaken. Als hij spreekt, hang je aan zijn lippen. Kraakhelder weet hij uit te leggen hoe onze hersens functioneren. (foto: Keke Keukelaar RV)
  Erik Scherder
 • Nick Schilder
  uiteraard bekend als helft van het zangduo Nick & Simon. Maar Nick uit Volendam is niet alleen maar bekend van de palingsound, want hij is ook een heel behoorlijk schaker en is al jaren een ware ambassadeur voor het schaken in Nederland. (foto: Jurgen Jacob Lodder)
  Nick Schilder
 • Anneke van Zanen
  voorzitter NOC*NSF, de grote sportkoepel in Nederland waar 90 landelijke sportorganisaties bij zijn aangesloten. Op haar cv staat: ‘Bewaart in alle situaties de rust om tot een besluit te komen’. Iets wat wij als schakers ook kunnen gebruiken!
 • Mirjam Sterk
  oud-Tweede Kamerlid, is sinds februari 2022 gedeputeerde sport van de Provincie Utrecht. Zij is enthousiast over de initiatieven van de Schaakbond om schaken op de basisschool te promoten: “Denksport is een manier om spelenderwijs belangrijke kwaliteiten te ontwikkelen: logisch denken en vooruitdenken, geduld hebben, tegenslag verwerken. Mooi dat het jubileumevenement in Utrecht plaatsvindt, de plek waar de schaakbond is opgericht.”
  Mirjam Sterk