Onze goede doelen: schaaktafels voor Oeganda en de Hersenstichting

Algemeen

Het 150-jarig jubileum willen we graag vieren met iedereen die onze passie deelt en hierbij kijken we over onze eigen grenzen heen, want het thema voor ons jubileum is Schaken kent geen grenzen (want we kennen geen onderscheid tussen leeftijd, geslacht, ras, geloof of taal).

Er zijn twee goede doelen gekozen waar we een bijdrage aan schenken. Het ene goede doel is de aanschaf van schaaktafels voor schoolkinderen in Oeganda, het andere doel is de Hersenstichting.

De bijdrage voor deze goede doelen komt geheel van Stedon. Stedon is een groot bedrijf op het gebied van de openbare inrichting in Nederland; ze plaatsen o.a. ook schaaktafels. En aangezien in Nederland al heel veel schaaktafels zijn geplaatst, en Stedon voor elke geleverde schaaktafel 100 euro aan de KNSB schenkt (t/m 31 juli 2023) is het bedrag voor de goede doelen aardig opgelopen. Hartelijk dank!

Schaaktafels voor jeugd in Oeganda

We steunen hiervoor DIDA Sports Organisation. DIDA (Develop, Inspire, Discipline en Achieve) heeft als missie om kinderen in Oeganda te helpen om hun sportieve en maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. Die doelstelling sluit naadloos aan bij de waarden van de KNSB. Door de ondersteuning van DIDA helpen we dus de kinderen in Oeganda en tevens wordt op deze manier de schaaksport ‘grenzeloos’ gepromoot.

Sponsorovereenkomst

Op 29 januari 2022 werd het begin gemaakt met de ondertekening van een sponsorovereenkomst door KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren met Stedon en DIDA. De ondertekening vond tegelijk met de formele opening van het Urban Chess Court plaats op het Marktplein in Spijkenisse.

Sponsorovereenkomst

De ondertekening van de sponsorovereenkomst. Rechts KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren.

Schaaktafels in Oeganda

Van het per 1 juli 2022 beschikbare bedrag van € 6.200,- zijn negen schaaktafels geplaatst in Oeganda. Op 23 mei 2022 werden schaaktafels geplaatst op de Kaderuna Basisschool. De metalen tafels werden door DIDA-vrijwilliger Mohammed overhandigd aan leerkracht Annet Faith Baluka en het plaatsvervangend hoofd van de school Kadyama Jackon (het hoofd van de school Patrick was verhinderd). De scholieren waren erg enthousiast over de schaaktafels. Dit zal het schoolschaakprogramma verder stimuleren.

Van links naar rechts DIDA-vrijwilliger Mohammed, leerkracht Annet Faith Baluka en Kadyama Jackon.

In april en mei 2023 zijn twee schaaktafels geplaatst bij zowel de Budaka Basisschool als de Nakisenyi Basisschool. In mei en juni zijn de laatste twee tafels geplaatst. De overeenkomst van de KNSB met Stedon en DIDA duurde t/m 31 juli 2023.

Er werd al meteen volop gebruik gemaakt van de schaaktafels.

Het tweede goede doel: de Hersenstichting

Op zaterdag 23 september 2023 werd in Zoetermeer door Stedon een cheque van 4.444 euro overhandigd aan de Hersenstichting. De uitreiking vond plaats bij de nieuwe schaaktafel in het Stadshart bij de Stadstuin in het bijzijn van de voorzitter van de KNSB, Bianca de Jong-Muhren en wethouder Marijke van der Meer. Dankzij de plaatselijke schaakvereniging Promotie kon er worden geschaakt. Wethouder Marijke van der Meer was vereerd dat de cheque in Zoetermeer werd overhandigd. Zij ging in op de wens van het stadsbestuur om openbare schaaktafels te plaatsen in de stad. “Schaken is goed voor het brein en brengt mensen samen. Er komen zes van deze schaaklocaties verspreid door de stad. En heel belangrijk, ze zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wat Zoetermeer onderscheidt van veel andere locaties in Nederland.”

Inmiddels zijn de eerste twee schaaktafels in Zoetermeer in gebruik genomen bij de beweegroutes in de beoogde wijk Entree. Drie schaaktafels zijn sinds kort geplaatst. Hiervan bevinden zich twee in het centrum van Zoetermeer en een in het Floriadepark. De zesde schaaktafel wordt tegelijkertijd aangelegd met een Skatepark in het Heempark.

Michiel Noordzij van Stedon en Marleen Lindeman van de Hersenstichting met de waardecheque. Achter het bord KNSB-voorzitter Bianca de Jong-Muhren en wethouder Marijke van der Meer. (foto: Ard Dekker)

Waarom de hersenstichting?

Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neurowetenschappen, steunt de Hersenstichting en is lid van het Comité van Aanbeveling van het 150-jarig jubileum van de KNSB. Hij is ervan overtuigd dat schaken goed voor je is. Dit geldt voor zowel jong als oud. Bij schaken gebruik je functies die op grote afstand van elkaar liggen. Daardoor worden verbindingen sterker en ben je in staat om op allerlei manieren een probleem te benaderen. Als die verbindingen sterker zijn gemaakt, heb je ook een zogenoemde cognitieve reserve opgebouwd. Daarmee ben je beter beschermd tegen ouderdomsziekten als dementie. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk. Schaken verbindt mensen, want er is geen onderscheid tussen leeftijd, geslacht, ras, geloof of taal. Het jubileumthema ‘Schaken kent geen grenzen’ past dus ook goed bij Urban Chess, waarbij centraal staat dat mensen elkaar door middel van het schaken ontmoeten.

Schaaktafels in Nederland

Op 10 juni 2023 is in Bilthoven feestelijk stil gestaan bij meer dan 150 locaties Urban Chess in het jaar dat de KNSB 150 jaar bestaat. Zie het artikel.
In Nederland zijn meer dan 300 schaaktafels geplaatst op meer dan 175 locaties in meer dan 75 gemeenten, sinds Jesús Medina Molina in 2017 startte met het Urban Chess initiatief. Je vindt de locaties op de kaart van Nederland van Michiel Zandbelt.
Buiten schaken is goed voor de sociale cohesie, de integratie, tegen eenzaamheid en goed voor het brein. Een ‘Urban Chess Court’ verbindt mensen en daagt iedereen uit om mentaal fit te blijven. Juist daarom hebben wij voor de mooie doelen gekozen. Meer weten over wat Urban Chess doet? Kijk dan via deze link naar een fragment van NPO1. Zie ook het artikel ‘Op elk schoolplein een schaaktafel’.

In het Maximapark in Utrecht staan zeven openbare schaaktafels, inclusief een rolstoeltoegankelijke.