Wij organiseren in vijf categorieën Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams.
Deze categorieën zijn:

 • Basisonderwijs middenbouw

  Van november tot en met april worden plaatselijke kwalificatietoernooien voor het NK voor de middenbouw georganiseerd. Hieraan doen schoolteams met leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 mee. Voor deze kinderen is het vaak de eerste ervaring met een schaaktoernooi. Ongeveer dertig teams plaatsen zich voor de landelijke finale in juni.
  Vraag de lokale schaakvereniging of die een plaatselijk kwalificatietoernooi organiseert.

 • Basisonderwijs algemeen (bovenbouw)

  Aan de schaakcompetitie voor basisonderwijs algemeen (bovenbouw) doen bijna tienduizend leerlingen mee! Ze spelen in schoolteams van vier. De competitie start met lokale kampioenschappen in de periode van november tot en met januari. Vervolgens zijn er regionale kampioenschappen in februari en maart en tot slot landelijke finales in mei en juni. Aan de landelijke finales doen veertig teams mee.
  Vraag de lokale schaakvereniging of die een plaatselijk kwalificatietoernooi organiseert.

 • Voortgezet Onderwijs (I, II en III)

  Dit NK start met drie online kwalificatietoernooien in november en december. Scholen kunnen teams aanmelden voor drie verschillende categorien die bestaan uit minimaal vier spelers in een bepaalde categorie:
  Categorie I bestaat uit leerlingen van alle leerjaren.
  Categorie II is alleen voor leerlingen uit de eerste twee leerjaren
  Categorie III is voor niet-clubschakers. Hieraan mag per team maar 1 actieve clubschaker worden opgesteld. Verder mogen leerlingen uit alle leerjaren deelnemen.
  Uit elk kwalificatietoernooi plaatsen zich de sterkste twee teams voor de finale in januari. Teams hebben dus drie kansen om de finale te halen. De landelijke finale vindt plaats bij het Tata Steel Tournament, het grootste schaaktoernooi van ons land.

Uitslag kwalificatie 2 NK VO

, ,
De tweede kwalificatie voor het NK VO (Nederlands Kampieonschap voor teams van het Voortgezet Onderwijs) zit erop. Inmiddels tellen we meer dan 470 deelnemers. Vorig jaar waren dat er even boven de 400. Een mooie stijging dus. Ook zien we nog…

Drukke eerste kwalificatie voor NK VO

, , ,
De kwalificaties van het NK VO, het Nederlands Kampioenschap voor teams uit het Voortgezet Onderwijs, zijn gestart op 10 november op Chess.com. Er hebben zich meer dan 60 teams aangemeld met meer dan 400 spelers van 40 verschillende scholen.…

Team ’t Karregat eindigt als 14e op WK in Kazachstan

, , , ,
Na een onvergetelijke ervaring in Kazachstan bij het WK voor schoolteams (4-8 augustus) is het team van basisschool 't Karregat uit Eindhoven terug in Nederland na het behalen van een mooie 14e plaats. Het team wist begin juni nog niet dat…