Kwalificaties

Scholen kunnen zich vrij aanmelden voor categorie I, II of III van het Voortgezet Onderwijs van het NK schoolschaken. Er zijn drie plaatsingstoernooien voor de finale van het NK. De plaatsingstoernooien worden op individuele basis gehouden. Van de spelers die bij een team horen worden de beste vier scores opgeteld voor de eindstand.
In categorie II mogen alleen leerlingen deelnemen uit de eerste twee leerjaren. In categorie I maakt dat niet uit en mogen leerlingen uit alle leerjaren deelnemen.
Categorie III is alleen voor scholen (alle leerjaren) met maximaal 1 actieve clubschaker in het team.

Voor wie?
​Voor leerlingen die onderwijs volgen op een school uit het Voortgezet Onderwijs. Er wordt gespeeld in drie categorieën:
1) algemeen (alle leerjaren)
2) eerste twee leerjaren
3) alleen voor teams van scholen met maximaal 1 clubschaker in het team

Wanneer?
Kwalificaties: vrijdagen 10 en 24 november en 8 december 2023, tussen 15.30 en 17.15 uur
Teamfinale: donderdagmiddag 18 januari 2024 (op locatie van Tata on Tour, datum nog onder voorbehoud)

Waar?
Op een pc op je school of thuis op Internet op Chess.com. Er hoeft geen software geïnstalleerd te zijn. Alles verloopt via Internet. Test wel vooraf of  www.chess.com openstaat als vanaf een schoolnetwerk wordt gespeeld.

Team of individueel?
Er wordt gespeeld om teamprestaties in een van de genoemde categorieën, maar het is ook mogelijk om als individuele speler deel te nemen. Om voor een teamprestatie in aanmerking te komen, heb je minimaal vier spelers van dezelfde school in dezelfde categorie nodig. De vier beste resultaten opgeteld per school vormen het teamresultaat.

Speelsysteem?
Er wordt gespeeld in drie kwalificatietoernooien met een open inschrijving en een afsluitende finalepoule van zes teams per categorie. Elk kwalificatietoernooi bestaat uit een individueel speelveld per categorie waar zeven ronden worden gespeeld volgens het Zwitserse indelingssysteem.

Speeltempo?
Het speeltempo per speler is 3 minuten plus 3 seconden toegevoegde tijd per zet. Dat lijkt heel kort, maar duurt per partij ongeveer een kwartier en dat is op Internet een rustig tempo.

Hoe vaak meedoen?
Iedereen kan zo vaak meedoen in de kwalificatietoernooien als ze zelf willen. Resultaten uit de eerdere kwalificatietoernooien worden niet meegenomen naar het volgende toernooi. ​

Speelsterkte?
Je behoeft geen bepaald schaakniveau te hebben om mee te kunnen doen. Het toernooi is voor iedereen.​
Categorie VO III is speciaal voor teams die nog weinig ervaring hebben met wedstrijdschaak.

Prijzen?
In de teamfinale is in alle drie de categorieën een speciale teamprijs te winnen.

Kosten / Lidmaatschap?
De kosten voor deelname zijn € 30 per team (incl. BTW). Na inschrijving ontvangt de contactpersoon hiervoor een factuur per email. Voor het aanmaken van chess.com accounts is geen extra geld verschuldigd. Instructie hiervoor volgt ca. een week voor aanvang van de eerste kwalificatie. Het is hierbij belangrijk dat de spelers tevens aangeven bij hun account in welk team / school ze spelen.
Voor niet-clubleden vragen we tevens de geboorte datum bij inschrijving bij te leveren. Zij worden als KNSB-scholierenlid voor een jaar geregistreerd. Daarna vervalt dit lidmaatschap weer automatisch. Er is geen aparte contributie verschuldigd voor dit lidmaatschap buiten het inschrijfgeld voor het team. Deze gegevens zijn nodig om de uitslagen via de online software te kunnen verwerken.

Inschrijven
​Inschrijven van teams kan tot uiterlijk een dag voor het betreffende kwalificatietoernooi.

Vragen
Eric van Breugel:
evbreugel@schaakbond.nl
of 06-51522045

Teamfinale

Zie hier meer informatie over de teamfinale.