Samenvatting
“Er is een KC community ontstaan door de jaren heen zoveel mogelijk de jeugdspelers bij elkaar te houden en tegelijkertijd WhatsApp groepen creëren die gekoppeld zijn met externe (topschaak) gebeuren. Zo versterkt KC de verbinding van zowel de ouderen bij de jongeren als de verschillende externe teams met elkaar.”

Jeugd werven
Door middel van Stichting Buurtschaak en zelfs schoolschaaktoernooien te organiseren (in samenwerking met HWP Haarlem), werft Kennemer Combinatie nieuwe jeugdspelers.

Jeugd behouden
KC zorgt ervoor dat jeugdspelers van hetzelfde leeftijd en schaakniveau alles in teamsverband doet en dat ze blijven zo lang mogelijk bij elkaar in het team. Zo blijven jeugdspelers vaak samen in JCC, externe competitie en samen les krijgen etc. De oudere jeugdspelers geven weer schaakles aan de jongere spelers. Verder zijn er Stappentraining, een externe trainer ingehuurd en clinics van spelers uit KC1 voor de jeugdspelers. Verder organiseert KC diverse schaaktoernooien en het KC Weekend voor jeugd.

Senioren werven
n.v.t.

Senioren behouden
Net zoals bij de jeugd, organiseert KC ook veel evenementen organiseren zoasl: nieuwjaarsborrel, blitz kampioenschap, Europa Club Cup Skype sessie, KC Weekend etc. Bij Kennemer Combinatie draait het niet om de clubavond, maar meer om externe gebeuren. Zo worden er Whatsapp groepen gemaakt voor de afgelopen Europa Club Cup, rondes bij de Meesterklasse, Bekerfinale etc. Verder heeft Kennemer Combinatie ook een “Babbelapp” waarmee leden van KC kan communiceren met elkaar en een aankondigingsapp van het bestuur (waarmee het bestuur de leden kan informeren over belangrijke zaken).

Locatie
De schaakvereniging heeft een eigen bar in beheer. Hun speellocatie is goed bereikbaar, voldoende zalen voor een clubavond/-activiteiten en het is prima te parkeren.

Vrijwiligers werven
KC benadert ouders van jeugdspelers voor concrete dingen (bijv. vervoer). Verder moeten de betaalde spelers ook helpen bij activiteiten van de schaakvereniging (Masterclass geven of teamcaptain worden van een KNSB team enz.)

Fondsen werven
Kennemer Combinatie werven fondsen via eigen leden (Vrienden van KC) of benaderen zelfs bedrijven.

Succes factoren
Sterke top (jeugd & volwassenen); Goede aansluiting jeugd-volwassenen; Vrijwilligers die blijven nog; Loyaliteit van clubleden.