Samenvatting
“Door gebruik te maken van de klaslokalen op de basisschool, zijn de lesgroepen en interne competitie van de jeugdafdeling opgesplitst in kleine groepen verspreid over een groot groep vrijwilligers. Verder hanteert de vereniging een tutorsysteem, een oudere jeugdspelers helpt jongere jeugdspelers met schaken. Dit zorgt voor zowel verbinding onder de verschillende lesgroepen als met de vereniging.”

Jeugd werven
De schaakvereniging Leiderdorp heeft leden die les geven op basisscholen. Verder organiseert de vereniging het Schoolschaaktoernooi in de regio.

Jeugd behouden
Leiderdorp behoudt jeugdleden door de jeugdspelers belangrijk te maken door ze verantwoordelijkheid te geven bij de schaakvereniging. De schaaklessen en competitie zijn in kleine groepen verspreid over een grote groep vrijwilligers. Er is individuele begeleiding aan de kinderen en er is sprake van een tutor systeem (oudere jeugdspelers geven les aan jongere spelers), waarmee de jeugdspelers een zakgeld verdienen. Verder zijn er 4 prijsuitreikingen met veel prijzen te winnen binnen een schaakjaar, diverse schaaktoernooien (team competitie viertallen, beker competitie enz.) georganiseerd en er wordt een voorbereidingsavond, vlak voor de KNSB ronde, georganiseerd.

Senioren werven
De ouders van de jeugdleden worden gevraagd of ze willen meedoen, en verder meer gebruik van het netwerk van leden binnen de schaakvereniging.

Senioren behouden
Whatsapp per KNSB team; ad hoc training voor senioren; diverse activiteiten voor de senioren zoals trainingsavond, externe wedstrijden, interne wedstrijden, beker competitie, snelschaakavond, simultaan enz.

Locatie
Parkeren is te doen, OV is prima, analyseruimte is beschikbaar, toegankelijk voor rolstoel.

Vrijwilligers werven
Persoonlijk benaderen (ouders en clubleden); SV Leiderdorp maakt gebruik van expertise van de eigen leden.

Fondsen werven
Niet per se fondsen werven, maar er zijn wel clubleden die sponsoren voor specifieke op clubavond gebeuren (bijv. masterclass van een GM).

Succes factoren
Op jouw niveau les kan krijgen, duidelijkheid van welk lokaal je les krijgt; veel prijzen te winnen en leuke prijsuitreiking bij de jeugd, hoeveelheid vrijwilligers (ouders); organisatie (klas- en lesstructuur; mensen).