Samenvatting
“De vereniging werft fondsen door een sponsorloop te organiseren. De jeugdspelers kunnen geld inzamelen voor de vereniging door aantal keer een bepaalde afstand te hardlopen. Verder organiseert de vereniging jeugdtoernooien gelinkt naar feestdagen (Bijv. Sinterklaas, Halloween, Carnaval).”

Jeugd werven
Schaakvereniging Spijkenisse biedt 2x in een jaar een Starterscursus die aangekondigd in regionale bladen wordt. Verder helpt de vereniging met het organiseren van het schoolschaaktoernooi en er zijn enkele clubleden die geven schaaklessen op de scholen. Ook als er evenementen of iets dergelijk bij hun in de buurt georganiseerd wordt door de stad, dan staat de vereniging met een kraampje op het plein om naamsbekendheid te genereren onder de inwoners.

Jeugd behouden
De schaakvereniging organiseert verschillende schaaktoernooien voor de jeugd (Grand Prix, carnaval, sinterklaas, Halloween etc.). Er worden ook een schaakbowling ter afsluiting van het schaakjaar georganiseerd. Bij dit evenement worden certificaten gedeeld, prijsuitreiking gehouden en zak snoepjes gedeeld. Verder biedt de schaakvereniging schaaklessen voor jeugdspelers van hetzelfde leeftijd als behoefte aan schaken (hobby of ambitieus en er is ook een stippencompetitie waarmee een jeugdspeler prijzen kan winnen. (niet alleen wedstrijden winnen, maar ook door goed te gedragen of boek nemen voor training krijgt een kind een stip daarvoor).

Senioren werven
Mond-totmondreclame; les aan beginnende senioren (starterscursus).

Senioren behouden
Er zijn schaaklessen te volgen en diverse schaaktoernooien (snelschaakcompetitie, doorgeefschaakcompetitie) georganiseerd. Verder wordt er ook een Schaakworkshop inclusief bbq op een zaterdag/zondag gehouden . Ook vraagt de vereniging voor feedback van de leden.

Locatie
Bar in eigen beheer (rouleerschema); bereikbaar, parkeren is lastig, analysertuimte, toegankelijk voor rolstoel.

Vrijwilligers werven
Persoonlijke benadering (clubleden en ouders die blijven zitten tijdens de jeugdafdeling); duidelijke taakomschrijving; expertise van leden/ouder wordt gebruikt gemaakt.

Fondsen werven
Schaakvereniging Spijkenisse organiseert jaarlijks een Sponsorloop (de jeugdspelers kunnen geld inzamelen voor de vereniging door een aantal keer rond de Boekenberg bibliotheek (speellocatie) en de kerk gaat hardlopen tegen beloning van familieleden, vrienden of buren van de kinderen). Verder benadert de vereniging zelfs bedrijven persoonlijk en maakt gebruik van netwerken van eigen leden.

Succes factoren
Gezelligheidsvereniging; beschikken over redelijke goede groep vrijwilligers, locatie.