Samenvatting
“Door samen met andere verenigingen in de regio een halve competitie te organiseren voor de leden van de betreffende verenigingen, zorgen de verenigingen voor zowel afwisseling van gezichten als tegenstanders op eigen of hoger niveau door de spelers op rating in te delen. Verder heerst er een gezellige sfeer op hun clubavond, diverse aanbod van schaakactiviteiten en de vereniging hoeft geen huur te betalen mits er geconsumeerd wordt binnen de café.”

Jeugd werven
Schaakvereniging Voerendaal krijgt jeugdspeler via hun Facebook-pagina of website. Dit heeft te maken dat er in de regio niet zoveel schaakverenigingen er zijn. Ook heeft de vereniging een tijd geleden geholpen met het opzetten van chesskids en chessity bij enkele scholen. De vereniging hoopte hiermee in de toekomst een aanwas van scholieren te komen.

Jeugd behouden
Elke kind krijgt op zijn niveau les samen met kinderen van hun eigen leeftijd. Verder gaan jeugdspelers gezamenlijk toernooien spelen. Bij een interne avond heeft de vereniging een  laddercompetitie te bieden. Er worden ook schaaktoernooien zoals: Sinterklaastoernooi, doorgeefschaak enz. georganiseerd.

Senioren werven
SV Voerendaal doet niet actief aan werven van senioren of  schaakles geven aan senioren. Wel uniek is dat er schaken is op een maandag middag (voor de bejaarden) en donderdagavond voor de jeugd- en seniorenafdeling.

Senioren behouden
Samenwerking met andere schaakclubs. Bijv Zuid Limburg in de externe competitie. Verder Top Competitie, vaste schema per schaakjaar, met een divers aanbod van schaakactiviteiten en een goede sfeer bij de schaakclub.

Locatie
Moeilijk bereikbaar met OV, gratis speelzaal (mits er geconsumeerd wordt), toegankelijk voor rolstoelen, groot parkeerterrein.

Vrijwilligers werven
De expertise van leden/ouders van kinderen zijn wel duidelijk en wordt gebruik van gemaakt.

Fondsen werven
Privé sponsoren (eigen leden).

Succes factoren
Sterk bestuur, speellocatie (beheerder is flexibel), sterke band tussen clubleden (zowel binnen als buiten de schaakvereniging).