Heb je een budget voor schaaklessen?

  • In veel gemeenten kun je een beroep doen op bepaalde fondsen, zoals het leerkansenbudget of het jeugdsportfonds. Of laat schaken toevoegen aan het naschoolse aanbod. Denk ook aan potjes voor speciale activiteiten. Veel scholen laten de ouders zelf kiezen waaraan die worden besteed.
  • Heb jij al een budget voor de lessen of wil je de kosten volledig betalen vanuit eigen bijdragen van deelnemers? Dan heb je meer mogelijkheden om lesgevers in te huren en materialen te kopen.

Wil je een schaaktrainer inhuren?

  • Is er geen of weinig budget, dan zal waarschijnlijk een vrijwilliger les geven. Vaak gaat het om een lid van een lokale schaakvereniging of een schakende ouder. Het wordt wel steeds gebruikelijker om een vrijwilliger een vergoeding te geven.
  • De KNSB bemiddelt voor scholen bij het vinden van een schaaktrainer. Financiële afspraken worden vervolgens tussen trainer en school onderling gemaakt. Kunnen jullie hulp gebruiken? Stuur dan een mailtje naar bondsbureau@schaakbond.nl.
  • In diverse steden en regio’s zorgt een organisatie voor een compleet pakket van schaaklessen, inclusief lesmateriaal, spellen en trainer.

Beschik je over voldoende schaakmateriaal?

  • Voor schaaklessen op school zijn minstens tien sets van identieke borden en stukken nodig. Deze zijn te krijgen via schaakbond-winkel.nl. Ook een demobord behoort tot de mogelijkheden. Schoolschaaksets zijn er al van 13,50 euro.

Bied je schaaklessen via werkboekjes in de klas aan of alleen online in het computerlokaal?

  • Worden werkboekjes volgens de Stappenmethode gebruikt? Dan bepaalt de lesgever om welke boekjes het gaat. Dat hangt af van de leeftijden en het schaakniveau van de kinderen.
  • Kinderen kunnen online schaaklessen volgen via de methode Chessity. Jij hebt hiervoor accounts nodig. Je bestelt deze per 10, 25 of 50 stuks via de website van Chessity of los via Heutink. Je betaalt per account een bedrag tussen de 5 en 10 euro, afhankelijk van het aantal dat je bestelt. Ook een los account van 15 euro is mogelijk. Bij het eerste gebruik van Chessity in de klas kunnen vrijwilligers helpen.

Wat kost een geheel verzorgde serie van schaaklessen?

  • De prijs wordt bepaald door de groepsgrootte, de ervaring van de lesgever en de benodigde les- en spelmaterialen. Houd per leerling rekening met 3 tot 6 euro per uur.