Zaterdag 22 april spelen we alweer de negende en laatste competitieronde van dit seizoen. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer Zlotnik’s Treasure Trove: Enjoyable Chess Training for Amateurs (1600-2200 Elo) geschreven door Boris Zlotnik.

Partijen uit de Meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl

De titel van dit boek is goed gekozen. Het boek bevat geen eenduidig thema, of het moet zijn ‘schaaktraining’ en hoe dat te doen, maar het is een ware schatkamer aan ideeën en voorbeelden op schaaktrainingsgebied. Boris Zlotnik is een zeer ervaren schaaktrainer (onder andere van de jonge Fabiano Caruana) en behandelt op kundige wijze allerhande onderwerpen. Hoe train je op tactiek, positioneel schaken, het eindspel, de opening en nog veel meer. Het boek is zeker niet alleen interessant voor spelers tussen 1600-2200. Ook sterkere spelers kunnen het nodige leren en schaaktrainers zullen er ook hun voordeel mee kunnen doen. Zlotnik verbindt allerhande voorbeelden op erudiete wijze aan elkaar. Zo analyseert hij onder andere amateurpartijen en verbindt hij aan de leerzame momenten klassiek grootmeester voorbeelden. Hij laat ook zien hoe dat op hoog niveau werkt. Zo citeert hij Anish Giri die een eindspel wint van Tomashevsky en dan terloops opmerkt dat hij dit eindspelidee kende uit een partij Botwinnik-Kholmov uit 1969. Een leuk gevarieerd boek met de nodige trainingsopgaven voor de lezer.

Website New In Chess

Nieuwsgierig naar dit boek?

Winnaars New In Chess Schoonheidsprijs