Zaterdag is het weer zover! De eerste competitieronde van het seizoen 2023-2024 spelen we op 16 september. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer Max Euwe’s Beste Partijen: Wereldkampioen schaken 1935-1937 van Jan Timman.

Partijen uit de meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl

Wie is er beter in staat om de beste partijen van Max Euwe te selecteren en te analyseren dan Jan Timman? De vraag stellen is hem beantwoorden natuurlijk. In het net verschenen nummer van Schaken.nl (no 3, 2023) vertelde Timman in een interview met Bart Stam hoe het boek tot stand kwam:

Zo’n twee jaar geleden startte de Arnhemse grootmeester
met de research. Al snel kwam hij tot de conclusie dat
tachtig partijen het meest geschikt zouden zijn. Anders
zou het boek te dik worden en zou het accent vooral liggen
op de jaren dertig. Timman: “Deze tachtig partijen
doen het meest recht aan zijn schaakcarrière. In tegenstelling
tot de huidige topschakers heeft Euwe niet zo
heel veel partijen gespeeld, zo’n zestienhonderd in totaal.

De tachtig partijen die Timman selecteerde beginnen met een overwinning op Richard Réti uit 1920 en eindigen met een remise tegen Genna Sosonko uit 1975 (vanuit superieure stelling). Het is een fraaie selectie geworden met niet alleen Euwe’s bekendste partijen (de Parel van Zandvoort) maar ook met minder bekende partijen (zoals een overwinning op Pirc uit 1949 waarover Timman in het interview opmerkt dat hij deze niet kende voor hij aan het project begon). Zoals altijd weet Timman een goed evenwicht te treffen tussen de varianten en een heldere uitleg in woorden. Een fraaie hardcover uitgave met diverse foto’s. Een mooi boek om het schaakseizoen mee te beginnen!

Website New In Chess

Nieuwsgierig naar dit boek?