Cover Grind Like a Grandmaster - Magnus Carlsen en David Howell
Cover Grind Like a Grandmaster - Magnus Carlsen en David Howell

Zaterdag 7 oktober volgt de tweede competitieronde van het seizoen 2023-2024. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer Grind Like a Grandmaster van Magnus Carlsen en David Howell.

Partijen uit de meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl

Dit boek is een bewerking van een Chessable cursus van Magnus Carlsen en David Howell. In totaal worden 12 lange partijen behandeld door beide grootmeesters waarbij ze elkaar vragen stellen en zich concentreren op de technische en mentale aspecten van het ‘grinden’ – in goed Nederlands schaakjargon waarschijnlijk het best te vertalen als het ‘uitmelken’ van een stelling. Daarbij gaat het bij ‘grinden’ altijd om dat extra halfje (meestal het winnen van een remise-achtige stelling, maar het kan ook gaan om het verdedigen van een slechte/verloren stelling). Ieder halfje telt en daarvoor is het nodig om geduld en zitvlees te hebben. De ‘korte’ partijen die behandeld worden duren tenminste 50 zetten. De lange partijen zijn ware zeeslangen. Het mooiste voorbeeld is de zesde matchpartij uit de WK-match Carlsen-Nepomniachtchi uit 2021. Magnus won na 136 zetten en brak met die overwinning het verzet van zijn Russische uitdager in de match die hij vervolgens met overmacht won. De partij is de langste partij ooit in de geschiedenis van het WK en duurde maar liefst 7 uur en 45 minuten.

Website New In Chess

Nieuwsgierig naar dit boek?