Op zaterdag 11 maart wordt alweer de zevende competitieronde van het seizoen 2022-2023 gespeeld. Speelt u een fraaie partij dan maakt u kans op een boek van uitgeverij New In Chess. De winnaar van de schoonheidsprijs ontvangt deze keer Rock Solid Chess: Tiviakov’s Unbeatable Strategy: Pawn Structures geschreven door Sergei Tiviakov en Yulia Gökbulut.

Partijen uit de Meesterklasse worden ingevoerd door de thuisspelende vereniging en dingen automatisch mee. Maar ook fraaie partijen uit andere klassen kunnen worden ingezonden naar e-mail adres: schoonheidsprijs@schaakbond.nl

Rock Solid Chess gaat over schaakstrategie en dit boek is het begin van een serie. Deel 1 gaat over pionnenstructuren. ‘Rock solid’ slaat in dit geval op de solide speelstijl van Sergei Tiviakov maar zeker ook op het feit dat ‘strategie’ het fundament moet zijn van je schaakpartijen. Tiviakov gebruikt zowel klassieke voorbeelden als ook veel eigen partijen om de lezer van alles en nog wat bij te brengen over stellingen met verschillende pionnenstructuren. Daarbij wordt er goed in woorden uitgelegd wat er aan de hand is, en wordt de lezer onderweg aan het denken gezet met vragen.

Het boek opent met een leuk extraatje: een boeiend hoofdstuk over de verschillen tussen ‘menselijk schaak’ en het schaakspel zoals computers het zien. Omdat mensen niet kunnen spelen zoals de computer (Tiviakov laat een paar sterke staaltjes zien van ‘onmogelijk te vinden zetten’) concentreert Tiviakov zich op karakteristieke structuren en methodes hoe te spelen in zulke standaard situaties.

Website New In Chess: https://www.newinchess.com

Nieuwsgierig naar dit boek? https://www.newinchess.com/rock-solid-chess

Winnaars New In Chess Schoonheidsprijs