Schaken is een sport, een spel, een vorm van kunst, en een middel om je leven lang te leren. Het is bekend dat schaken goed voor je is, maar schaken is ook een mooi middel om mensen te verbinden. Dat is waar het Global Chess Festival voor staat.
 
Initiatiefnemer Judit Polgar
De best schakende vrouw ooit ter wereld, Judit Polgár, heeft het initiatief genomen om in deze tijden te zoeken naar verbinding middels schaken. Het doel van het festival is om in tien jaar tijd wereldwijd 5 miljoen mensen van schaken te laten genieten op één dag, de tweede zaterdag van oktober.
 
Global chess festival – #chessconnectsus
Het epicentrum van het festival met startschot zal op zaterdag 14 oktober om 10.00 uur zijn in Budapest (Hongarije), maar zal vooral via social media met #chessconnectsus over de hele wereld beleefd worden. Op de wereld kaart is te zien welke landen dit initiatief ondersteunen: 
http://www.globalchessfestival.com/chess-connects-us/chess-map
 
Schaakbond ondersteunt initiatief
De KNSB neemt ook deel namens Nederland voor de tweede keer en verwacht dat er honderden mensen in Nederland op zaterdag 14 oktober zullen schaken en nodigt iedereen uit dit zoveel mogelijk te delen met #ChessConnectsUs. Op toernooien in Rotterdam en Zoetermeer zal er speciaal aandacht aan gegeven worden.
 
Schaken verbindt oud en jong
Tijdens het Huttontoernooi, in het Erasmus Sport Centre in Rotterdam, zullen de oudste nog actieve Rotterdamse schaker, de 97-jarige Wim Witvliet en de 7-jarige pupillenkampioen van de RSB, Oscar Verwer, het tegen elkaar opnemen. Als ultiem bewijs dat schaken verbindt: oud en jong, groot en klein, ervaren en minder ervaren.