Foto: Frans Peeters
Foto: Frans PeetersFrans Peeters Frans Peeters

De KNSB beleeft in het jaar dat het 150-jarig bestaan wordt gevierd een aantal hoogtepunten. De Jeugd Olympiade van 13 tot en met 18 augustus in Eindhoven was één van die hoogtepunten. Tegelijk met de Olympiade werd een ander bijzonder toernooi gehouden: een vrouwentienkamp. Deze schaakweek was een mooie kroon op het jubileumjaar.

De KNSB is de oudste sportfederatie van Nederland en de oudste schaakbond ter wereld en viert het 150-jarig bestaan dit jaar met vele activiteiten. Extra mooi dus dat de wereldschaakbond FIDE ditmaal de organisatie van de ‘FIDE World Youth U-16 Chess Olympiad’ aan Nederland had toegewezen. De Olympiade vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven, die ook wel “de slimste vierkante kilometer van Europa” wordt genoemd, gezien de intellectuele bedrijvigheid die daar is. De campus is gebouwd rond een ecosysteem van 260 bedrijven met een scala aan toepassingsgebieden. De thuisbasis van meer dan 12.500 innovators, onderzoekers en ingenieurs.

Jeugd Olympiade

De Jeugd Olympiade kan gezien worden als ’n soort wereldkampioenschap voor landenteams. Elk team bestond uit vier spelers (minimaal één jongen en minimaal één meisje). De spelers mochten op 1 januari 2023 de leeftijd van 16 jaar niet hebben bereikt. Sommige federaties brachten extra teams op de been. Zo deed Nederland met vier teams mee. Er werden 9 ronden gespeeld; speeltempo 45 minuten met een increment van 10 seconden per zet vanaf zet 1. Er deed een recordaantal van 63 teams uit 47 verschillende landen uit de hele wereld mee. Elk continent was vertegenwoordigd. Uitslagen aan kop van de Jeugd Olympiade:

  1. China
  2. Turkije
  3. Griekenland

Vrouwentoernooi

Tegelijkertijd was er nog een ander bijzonder topevenement: het ‘Open World Dutch Women’s Top 10 Championship’, een zeer sterk bezette tienkamp voor vrouwen. Dit toernooi had plaats in het Van der Valk hotel in Eindhoven, op korte afstand van de High Tech Campus. Met een gemiddelde rating van 2341 en meerdere IM’s en WGM’s was er een prachtig deelnemersveld. Een heel mooi toernooi om het schaken voor vrouwen te promoten. Oorspronkelijk zou ook Eline Roebers meedoen, maar dat lukte niet omdat ze langer dan gedacht in de race bleef in de World Cup in Baku. Nu waren de Nederlandse speelsters Machteld van Foreest en Robin Duson. Eindstand aan kop van het vrouwentoernooi:

  1. IM Marsel Efroimski
  2. WIM Alicja Sliwicka
  3. WGM Josefine Heinemann

Foto: Frans Peeters

Goede beslissing

De organisatie ontving veel complimenten van spelers, ouders, coaches, sponsors en overheden. Vertegenwoordigers van de FIDE, onder wie FIDE-president Dvorkovich, zeiden dat het ‘een goede beslissing’ was geweest om de organisatie van de Jeugd Olympiade aan Nederland toe te wijzen en de FIDE liet doorschemeren nog wel eens een vaker naar Nederland te willen komen.

Voorzitter KNSB, Bianca de Jong-Muhren. (foto: Frans Peeters)

Heel gaaf

Voorzitter Bianca de Jong-Muhren van de KNSB vond het “heel gaaf, dat waar we al zo lang mee bezig zijn geweest, ook daadwerkelijk is gelukt. In het kader van het 150-jarig jubileum wilden we een groot internationaal jeugdevenement naar Nederland halen. Wij zijn ontzettend blij dat het gelukt is. Ook is het erg leuk dat elk team uit minimaal één jongen en minimaal één meisje bestond, omdat we jeugdschaak promoten voor zowel meisjes als jongens. Het is een groot evenement geworden. De Jeugd Olympiade heeft nog nooit zoveel deelnemers gehad. Ook hebben we Nederland in het centrum van de schaakwereld gezet. We zijn nu beter bekend bij onder andere de FIDE, NOC*NSF, andere sportbonden en overheden. Ook is het mooi dat we het vrouwentoernooi hebben gehad met twee hele sterke Nederlandse speelsters, wat onze ambities onderstreept om het schaken voor meisjes en vrouwen te stimuleren.”

De aftermovie.

Dank

Alle partijen van beide toernooien werden live uitgezonden. Ook was er elke dag een live uitzending via Twitch met commentatoren IM Stefan Kuipers en FM Anna-Maja Kazarian.

Een FIDE-evenement in Nederland is heel bijzonder. Dank aan iedereen dit dit mogelijk maakte, zoals het Ministerie van VWS, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, BrabantSport, de High Tech Campus, ASML, DGT, Van der Valk en Thinc Ahead. En natuurlijk de vele mensen achter de schermen en de vele vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

Zie verder:

Toernooisite

Artikel op Schaaksite.nl

Foto’s Frans Peeters