Het NK schaken voor schoolteams uit het Voortgezet Onderwijs 2018-2019 komt er weer aan. De inschrijving is geopend. Op vrijdagmiddag 9 november is het eerste kwalificatietoernooi. Er zijn in totaal drie kwalificatiemomenten waarop de middelbare scholieren zich met hun school met een viertal voor de teamfinale op 16 januari 2019 in Alkmaar kunnen plaatsen. Dat zijn naast 9 november, 23 november en 7 december 2018.
Er wordt gespeeld in categorieën VO I (klassen 1 t/m 6) en VO II (alleen spelers uit klassen 1 en 2). De kwalificatiewedstrijden vinden online plaats tussen 15.30 en 17.00 uur. Spelers kunnen zowel van uit huis als vanuit school deelnemen.
Het platform waarop gespeeld wordt is Chess.com via een app / browser. Scholieren kunnen ook individueel, per twee of drie deelnemen aan de kwalificaties. Bedenk wel dat de beste vier resultaten in een categorie tellen voor een plek in de teamfinale.
Per kwalificatie plaatsen de twee hoogst geëindigde teams per categorie zich voor de teamfinale. In de finale wordt op reguliere borden gespeeld. In beide finales is plaats voor 6 teams. De finale wordt mede mogelijk gemaakt door het Tata Steel Chess Tournament en vindt voor het eerst op een buitenlocatie tijdens de Masters on Tour plaats.
Zie voor nadere informatie en aanmeldprocedure, aanmelden kan tot een dag vooraan van elke kwalificatie.