Op 18 en 19 maart werd in Eindhoven de 4e kwalificatie van het NK Jeugd AB+Cmeisjes gespeeld. Met boven de 80 deelnemers had ook deze kwalificatie niet te klagen. Het was tenslotte ook de laatste mogelijkheid voor spelers om zich rechtsreeks te plaatsen voor jet NJSK in Almelo (start 30 april).
De organisatie was in handen van Robert Klomp en Frits Schalij in samenwerking met de NBSB. Ze hadden in alle groepen gezorgd voor live borden. Voor een weekend is dat toch altijd weer een technisch hoogstandje. Bedankt daarvoor.

A groep
De A groep werd verrassend gewonnen door Oscar Adams (KNSB-rating 1727) uit Apeldoorn. Hij bleef ongeslagen en scoorde 5 uit 6. Misschien nog wel verrassender was de tweede plek van Ywein Veldhuysen (1494) uit Oegstgeest (4,5 uit 6). Jelle Smid (1911) pakte het derde ticket (4,5 uit 6). Bij de meisjes pakte Rolinde den Heijer het enige ticket (3,5 uit 6). Ze werd weliswaar tweede achter Sofia Moskalets (4 uit 6), maar die had zich al eerder geplaatst. Mees van de Berg, 4e met ook 4,5 uit 6, zit nog even in de wachtkamer. Op onderling resultaat verloor hij van Jelle.

B Jeugd
De B jeugd groep is bij alle kwalificaties de grootste groep. Nu met 41 deelnemers. De al geplaatste Gachatur Kazarjan uit Helmond won de groep en werd daarmee tevens NBSB Kampioen met 5,5 uit 6. Boyd Leenen werd tot zijn eigen verrassing tweede met 5 uit 6. Tom van Egmond werd derde ook met 5 uit 6. Jan Veraart veroverde het derde ticket voor het NK in deze groep..

B meisjes
Nirupa Ganeshram uit Eindhoven was al geplaatst maar won de groep en daarmee ook het NBSB Kampioenschap met 5,5 uit 6. De tickets voor het NK gaan naar Dagmar Luijkx (Muntendam) en Iryna Zahirna (Best) met resp. 5 en 4,5 punt.

C meisjes
Bij de C meisjes hadden de meeste favorieten zich al eerder weten te plaatsen. In deze kwalificatie zag Anastasia Petrashkevych haar kans schoon om daardoor zich ook voor het NK te plaatsen met een score van 3,5 uit 6 in een gemengd veld met de B meisjes. De andere twee tickets gingen naar Frederieke Regterschot (Aerdenhout) en Thao Luong (Eindhoven)

Klassementen over 3 van de 4 van de nog niet geplaatsten (2023):
Alsnog geplaatst:
Aj: Mees van den Berg, 14,25 punten
Am: Katja Venema, 9 punten
Bj: Polle van Arendonk, 14,5 punt
Bm: Azra Yildirim, 7 punten
Cm: Lenthe Rutten, 6,83 punt

Het deelnemersveld van het NJSK Almelo is met deze groepen bijna compleet. Er worden nog enkele deelnemers op rating toegevoegd aan het deelnemersveld.

Zie hier voor alle uitslagen en foto’s de toernooisite van Kwalificatie 4 in Eindhoven.