Namens LSG mocht een jeugdspeler de prijs in ontvangst nemen uit handen van KNSB-bestuurslid Dirk Hoogland.

In Leiden is zaterdag jl. een leuk evenement gehouden in het kader van het 150-jarig bestaan van de KNSB: een massakamp voor clubs met meer dan 150 leden.

Het getal 150 loopt als een rode draad door het jaar 2023, waarin de KNSB het 150-jarig jubileum viert. Voor alle clubs die minimaal 150 leden hebben, werd in het Denksportcentrum Leiden een massakamp gehouden met als titel ‘officieus Nederlands Kampioenschap Massakamp’.

Drie ‘150+ clubs’

Er deden drie ‘150+ clubs’ mee: Amsterdam West, Discendo Discimus (DD) uit Den Haag en het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) uit Leiden. Winnaar werd LSG, gevolgd door DD en Amsterdam West. De drie clubs brachten ieder 27 senioren en 6 of 7 jeugdspelers op de been. De uitslagen bij de jeugd werden meegeteld in de stand van de totale massakamp. De prijzen werden uitgereikt door KNSB-bestuurslid Dirk Hoogland.

Breedteschaak

Het treffen was niet alleen voor de beste spelers van de clubs bedoeld, maar voor iedereen: mannen, vrouwen en kinderen van alle speelsterktes: van huisschaker tot Internationaal Meester. Niet per se topschaak dus, maar breedteschaak.

Het grootste deel van de afvaardiging van DD met vooraan in het midden voorzitter Gosse Romkes.

Historie

De dag werd door voorzitter Gosse Romkes van Discendo Discimus gestart met een historisch verhaal dat bij velen onbekend is, namelijk dat DD in 1873 de initiatiefnemer was voor de oprichting van de schaakbond. Hij citeerde uit een proefschrift van H. Scholten, getiteld ‘Het Loopt Ongenadiglijk Mat’ waarin de rol van DD naar voren komt. Mooi dus dat DD 150 jaar later nog altijd een belangrijke rol speelt in Nederland!

Volgend jaar weer

Gosse Romkes laat weten dat het in de bedoeling ligt om van de massakamp een jaarlijks evenement te maken. Er zullen nog wat regels voor opgesteld worden. In ieder geval is het de intentie dat het een breedteschaak event blijft, met van elke club minimaal 25 senioren en het liefst zo’n 10 jeugdspelers.

Tijdens de middagpauze konden de spelers aanschuiven aan het tafeltje van hand- en kaartlezeres Sheeda, die de schakers uiteraard belangrijke adviezen gaf om de rest van de dag nog beter te presteren. De afsluiting van deze geslaagde dag was een gezamenlijk buffet.

Coenraad Spaans, voorzitter van LSG, tijdens de middagpauze op bezoek bij Sheeda voor een schaak adviesgesprek, en het werkte want hierna wist Coenraad te winnen…