
Naam | Herman Grooten |
Social media | |
Functie | Docent Schaaktrainer 2 en 3 |
Meer informatie
Persoonlijke CV:
Herman is vanaf zijn 22ste broodschaker. Hij verdiende binnen het schaken zijn sporen door in 1990 de titel van Internationaal Meester te behalen. Tweemaal, in de jaren 1981 en 2000 slaagde hij erin om zich via de voorronden te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap waar hij op het hoogste niveau mocht acteren. Hoewel hij als speler niet meer zo actief is, behaalde hij in het open grootmeestertoernooi van Leeuwarden 1995 een grootmeesterresultaat. In het buitenland won hij onder andere in 2002 een open grootmeestertoernooi in Bad Wildbad (Duitsland). In het open toernooi in Graz (Oostenrijk), dat een paar maanden later gespeeld werd, was hij heel dichtbij een tweede GM-norm.
Naast zijn loopbaan als schaker is hij ongeveer 45 jaar werkzaam als schaaktrainer. In deze functie heeft hij vele nationale jeugdtalenten getraind en begeleid in opdracht van de KNSB (de Koninklijke Nederlandse Schaakbond). Een paar pupillen die hij persoonlijk getraind heeft zijn Loek van Wely, Dennis de Vreugt, Jan Werle, Robin Swinkels, Wouter Spoelman, Benjamin Bok en Anne Haast. Zij zijn allen grootmeester (de laatste WGM) geworden, Van Wely behoorde even zelfs tot de wereldtop. Vele andere spelers die nu IM of een andere titel binnen het schaken hebben behaald, hebben in groepstrainingen deelgenomen. Naast deze jeugdtrainingen geeft Herman op particuliere basis schaaklessen bij clubs en verzorgt hij regelmatig clinics, lezingen, simultaans en workshops.
Vijf jaar lang was hij Topsportcoördinator van de Nederlandse schaakbond, waarin hij het Jong Oranjeproject en het beleid rondom talentontwikkeling in zijn portefeuille had. Zo is mede onder zijn verantwoordelijkheid de nieuwe structuur met Servicepunten ingevoerd, dat helaas inmiddels is ontmanteld bij gebrek aan financiële middelen. Daarnaast is hij al vele jaren actief als kaderdocent. Naast het geven van cursussen voor Schaaktrainer 2 en Schaaktrainer 3 heeft hij, samen met Alessandro di Bucchianico, voor de KNSB meegewerkt aan het ontwikkelen van een cursisten- en docentenhandleiding.
Ook op journalistiek gebied was en is hij actief. Zo verzorgde hij zeventien jaar lang elke zaterdag de schaakrubrieken in het dagblad Trouw en ruim acht jaar voor Het Eindhovens Dagblad. Beide kranten hebben door bezuinigingen de denksport aan de dijk gezet. Voor NRC bood hij tijdens werkdagen een dagelijkse schaakdiagram aan, maar helaas is ook daar de stekker uitgegaan. Ook is hij de oprichter van het blad Schaaknieuws waarvoor hij 6 jaar werkzaam was. In deze periode was hij mede verantwoordelijk voor het verschijnen van verschillende toernooiboeken, waarvan die van het Interpolistoernooi 1989 t/m 1991 de belangrijkste waren. Als publicist heeft hij verder zijn sporen verdiend met het schrijven van een paar schaakboeken. Na "De verdediging van de Koning" produceerde hij bij Uitgeverij Van Spijk uit Venlo de trilogie "De elementen van de Schaakstrategie". Samen met Hans Böhm bracht hij een kleine serie van drie boeken, getiteld "Meesterlijke schaaklessen" en "Schaken voor dummies" op de markt. Een doos met daarin een etui, schaakspel, schaakstukken en twee korte handleidingen die ook in samenwerking met Hans Böhm tot stand is gebracht.
Vanaf 2009 schrijft hij zeer frequent voor www.schaaksite.nl, een website voor actueel Nederlands en internationaal schaaknieuws. Herman verzorgt naast de actuele verslaggeving en analyses van recente partijen ook voor de nodige ‘tijdloze’ content. Een overzicht van zijn vele serie en artikelen is te vinden via deze link: http://www.schaaksite.nl/2015/09/23/even-doorklikken/.
In mei 2009 verscheen bij New in Chess het Engelstalige boek Chess Strategy for Club Players. Dit boek is gebaseerd op de strategische elementen van Steinitz. Het boek werd bekroond met de prijs “The book of the Year 2009” uitgeschreven door de vooraanstaande Amerikaanse site www.chesscafe.com. In zijn voorwoord is grootmeester Jan Timman lovend over het lijvige boekwerk van meer dan 400 pagina’s. In februari 2017 is een vernieuwde, verbeterde en uitgebreide versie van dit boek verschenen. Er is een extra hoofdstuk toegevoegd, terwijl diverse voorbeelden en opgaven zijn vervangen door andere. Dit leidde ertoe dat er meer dan 50 pagina’s bij zijn gekomen.
In mei 2016 zag de opvolger van dit boek bij dezelfde uitgeverij het levenslicht: Attacking Chess for Club Players. Dit boek biedt handvatten voor het voorbereiden en voeren van een koningsaanval. Ook dit boek werd goed ontvangen, gezien de vele lovende recensies.
Half oktober 2017 is het nieuwste boek van Herman verschenen, getiteld: ‘Begrijp wat je doet deel 1, Spaans-Italiaanse structuren’. Het is een zeer uitgebreide aanvulling op de artikelen ‘Begrijp wat u doet’ die de auteur voor het blad van de KNSB, Schaakmagazine, verzorgt. Dit boek, de eerste in een reeks, geeft een overzicht van stellingen, hun bijbehorende plannen en concepten die ontstaan uit de Spaanse en Italiaanse opening. Het boek is in het Nederlands geschreven en in kleurendruk bij de Belgische Uitgeverij Thinkers Publishing uitgegeven.
Sinds het seizoen 2016/2017 acteert Herman met videoschaaklessen die via het internet worden aangeboden. Naast een aantal korte filmpjes met een bijzonder onderwerpje brengt hij aan de hand van zijn rubriek ‘Begrijp wat u doet’ uit Schaakmagazine de achtergronden van diverse openingssystemen voor het voetlicht. Een overzicht van zijn lessen is te zien via http://www.schaakbond.nl/internetschaak/chessbase-tv. Over de opzet van deze serie kunt u via http://hgrooten.home.xs4all.nl/achtergronden-begrijp-wat-u-doet.xhtml het nodige lezen.