Arbiters zijn onmisbaar bij schaakwedstrijden. Hier is arbiter Eric Roosendaal (3e van rechts, blauw overhemd) aan het werk bij het Limburg Open in Maastricht. (foto Frank Clevers)

De KNSB organiseert van 15 t/m 17 maart een FIDE Arbiter seminar in Schinnen (Zuid-Limburg). Het is voor het eerst sinds 15 jaar dat er weer een FIDE seminar in Nederland is. Reden voor een vraaggesprek met Arno Eliëns, die zelf IA (Internationaal Arbiter) en IO (International Organizer) is. Arno is in de schaakwereld een bekend gezicht bij evenementen op topniveau en is bij dit seminar betrokken als assistent-docent.

Voor wie is dit seminar bestemd?

“De KNSB organiseert dit seminar onder auspiciën van de FIDE. Hier kunnen mensen aan deelnemen die na het volgen van de scheidsrechterscursussen het traject zijn ingegaan om FIDE arbiter te worden. Dat is in de schaakwereld de op een na hoogste arbiterstitel; de hoogste is IA, Internationaal Arbiter. Voor de titel van FIDE arbiter heeft men drie titelnormen nodig die bij FIDE rated toernooien behaald kunnen worden en het is noodzakelijk om een seminar bij te wonen en aan het eind van dat seminar te slagen voor het examen”.

Wat komt er aan de orde in dit seminar?

“De helft van de stof gaat over de spelregels en allerlei situaties die zich tijdens een partij kunnen voordoen. Daarnaast onder andere Zwitserse indelingen, de werking van de verschillende digitale klokken, de fair play regels en hoe je normen zoals IM-normen of GM-normen berekent”.

Internationaal Arbiter Arno Eliëns tijdens het FIDE Grand Swiss toernooi, vorig jaar op het eiland Man. (foto FIDE – Anna Shtourman)

Hoe ziet het programma eruit?

“We hebben best een vol programma, want op vrijdag en zaterdag zijn we de hele dag bezig, op vrijdag van 14.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 22.00 uur. Op zondagmorgen is het examen met daarna nog een praktijkgedeelte. Tijdens dat praktijkgedeelte kijken de docenten de examens na zodat de kandidaten nog dezelfde dag de uitslag kunnen krijgen.”

Wie zijn de docenten?

“De hoofddocent is de Duitser Jürgen Klüners. Hij is Internationaal Arbiter en zit in de Fair Play Commissie van de FIDE. Hij heeft heel veel internationale ervaring en was bijvoorbeeld ook actief bij de Olympiade in Chennai. Ikzelf ben assistent-docent. De voertaal van het seminar is overigens Engels.”

Waarom is dit seminar in Nederland?

“De reden is dat we nu een enthousiaste groep van ´n achttal Nederlanders hebben die de scheidsrechterscursussen hebben voltooid en door willen gaan voor de titel van FIDE Arbiter. Als je er zoveel uit eigen land hebt, loont het zich om een seminar in eigen land te houden. De locatie, Kasteel Terborgh in Schinnen in Zuid-Limburg, is ook voor Belgen en Duitsers wel gunstig aangezien Schinnen redelijk dicht bij de grens ligt. De laatste keer dat een FIDE seminar in Nederland plaatsvond is 15 jaar geleden, Dat weet ik zo zeker omdat ik daar nog zelf aan heb meegedaan.”

Op deze fraaie locatie vindt het seminar plaats: Kasteel Terborgh in het Zuid-Limburgse Schinnen. (foto website Kasteel Terborgh)

Is aanmelden nog mogelijk?

“Op dit moment hebben we negen deelnemers en uiteindelijk hopen we er tussen de 12 en 20 te krijgen. Aanmelden kan bij mij: e-mail aagmeliens@gmail.com / tel. 06 53278001. Deelname kost 250 euro. Dat is inclusief examengeld, maar exclusief eten en drinken en verblijf. Als we meer deelnemers hebben, kunnen we het extra geld gebruiken voor de deelnemers, bijvoorbeeld om (een deel van) de kosten voor eten en drinken te dekken.

Overigens bieden we van tevoren ook online trainingsbijeenkomsten aan. Dan bespreken we praktische oefeningen met betrekking tot Zwitserse indelingen en rating/titelberekeningen. De data voor deze bijeenkomsten zijn maandag- en woensdagavond (20.00-21.00 uur) in de drie weken voorafgaand aan het seminar (26 en 28 februari en 4, 6, 11 en 13 maart).”