In de tweede ronde van het EK-landenteams sloot ook captain Loek van Wely aan bij zijn mannen. Als toernooidirecteur van Hoogeveen had de Brabander in de eerste ronde nog verplichtingen en nam Jeroen Bosch de honneurs waar. Op papier hadden de mannen een zware dobber aan het als derde geplaatste Oekraïne. In de praktijk liep het heel anders. Zoals Ivan Sokolov opmerkte won Nederland verrassend eenvoudig. De ervaren teamspeler uit Lelystad hield, net als zijn teamgenoten Benjamin Bok en Erwin l’Ami, remise tegen een wat hoger gerate tegenstander. Daarna combineerde Anish Giri met wit Pavel Eljanov van het bord en was nog voor de eerste tijdcontrole de overwinning een feit.
Nederland – Oekraïne     2,5-1,5
Giri – Eljanov                     1-0
L’ami – Ponomariov         ½ – ½
Bok – Kuzubov                   ½ – ½
Sokolov – Kravtsiv            ½ – ½
Hoe anders liep het bij de vrouwen. Aanvankelijk leken ook zij af te stevenen op een overwinning (of minimaal een gelijkspel) tegen het sterkere Turkije. Iozefina Paulet speelde een scherpe maar goede partij totdat een fout voldoende was om meteen te verliezen. Op het laatste bord wist Anna-Maja Kazarian haar tegenstandster echter te verschalken in een ingewikkeld eindspel zodat de stand weer gelijk getrokken werd. Helaas verloor Zhaoqin Peng vervolgens een gelijk eindspel na een paar onnauwkeurigheden. Net toen het team verwachte dat Anne Haast een goed gespeelde partij zou bekronen met een vol punt en een 2-2 eindstand, gaf ze onder druk van de tijd haar extra kwaliteit terug waarna remise en een nederlaag onontkoombaar waren.
Turkije – Nederland         2½-1½
Atalik – Peng                      1-0
Yildiz – Haast                     ½ – ½
Ozturk – Paulet                  1 – 0
Arda – Kazarian                0 – 1
In de 3e ronde spelen de mannen op tafel 1 tegen Hongarije. De vrouwen nemen het op tegen Slowakije. De partijen zijn live te volgen via: http://www.euroteams2017.com/en/