Cecilia Pereira Garza won de eerste prijs in de ChessZebra Challenge.

Afgelopen zomer konden alle 80 deelnemers van het NK D (t/m 12 jaar) meedoen met de 1e ChessZebra Challenge. ChessZebra is een nieuw online platform dat niet alleen schaakpartijen verzamelt, maar ook razendsnel analyseert en er puzzels uit samenstelt. Speciaal voor het NK D had Chesszebra 240 puzzels samengesteld uit de partijen van de deelnemers en deze aan hen zelf voorgelegd met als opdracht zoveel mogelijk puzzels op te lossen. Van de inzenders heeft de top 3 leuke prijzen gewonnen.

Drie prijswinnaars

De uitslag van de 1e ChessZebra Challenge is:

1e prijs Cecilia Pereira Garza: twee uur privétraining en een jaar lang toegang tot ChessZebra

2e prijs Robin van Leeuwen: schaakverrassingspakket

3e prijs Lizzy van Anrooij: ChessZebra T-shirt

De trainingsles, gegeven door Rick Lahaye zelf, heeft al plaatsgevonden. In de les ging het over ‘Rekenen’. Patroonherkenning, visualiseren, bordvisie, concentratie en andere mentale factoren die rekenen beïnvloeden. Tot slot hebben ze het gehad over het belangrijkste kledingstuk in het schaken: de sok! Of eigenlijk: ZOC. Deze letters staan voor Zoeken – Oplossen – Controleren. Belangrijke stappen om tot de beste zet te komen.

Grenzen verleggen

Rick Lahaye deed wetenschappelijk onderzoek naar twintig gouden Olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen. Het boek ‘Grenzen Verleggen’ was het resultaat. In het boek staan een aantal adviezen voor iedereen die het maximale uit zichzelf wil halen.” Een overzicht:

  • Er is veel inzet nodig om de top te halen (hard werken)
  • Als je iets wil, moet je dat zelf voor elkaar krijgen (zelfstandig werken)
  • Tegenslagen zijn een onderdeel van het proces (doorzetten)
  • Werk is niet altijd leuk, prettig en makkelijk (hoge frustratie-tolerantie)
  • Ook minder leuke of minder belangrijke taken moeten uitgevoerd worden (groot werkethos)
  • Zie de positieve punten in tijden van tegenspoed en verbeterpunten in tijden van voorspoed (constructief positief)
  • Wees niet afhankelijk van de mening van anderen (gezond zelfbeeld)
  • Leg de lat hoog zonder dat het je prestaties in de weg komt te staan (functioneel perfectionisme)

Pilot met de KNSB en Schaakmatties

Gezien het succes van de puzzels bij het NK D, gaat ChessZebra samen met de KNSB, een pilot met scholen en hun schaaktrainers verzorgen. Deelnemende scholen krijgen toegang tot zowel Schaakmatties als ChessZebra. Zij krijgen zo de mogelijkheid om op basis van de gespeelde partijen bij Schaakmatties analyses met ChessZebra te maken. De trainers kunnen zelf thema’s benoemen en in hun lessen fragmenten uit de eigen partijen van de kinderen gebruiken. Voor meer informatie over de pilot, stuur een mail naar: rick@chesszebra.com