Cursus Scheidsrechter 1 bij ONK-Dieren geslaagd!

Home Nieuws Cursus Scheidsrechter 1 bij ONK-Dieren geslaagd!
De Scheidsrechters 1 met achteraan in het midden hun docent IA Ton van Roon

Tijdens het ONK Dieren werd op maandag 31 juli en dinsdag 1 augustus voor de tweede keer tijdens een groot toernooi de cursus Scheidsrechter 1 gehouden.

Aan deze 2 avonden durende cursus namen maar liefst 21 cursisten deel.
De meeste deelnemers zijn clubspelers die interesse hebben in de schaakregels, ook zag een enkeling het als een goed vullend avondprogramma naast het toernooi.

Maandag kregen zij o.a. uitleg over de loop van de stukken.
Dit bleek voor vele lastiger dan ze dachten.
Als schaker weten ze wat een promotie is, maar om deze zet goed, volgens de FIDE regels, uit te voeren was moeilijker dan ze dachten.
Een omgekeerde toren wordt vaak gebruikt als dame, maar dit is volgens de regels niet toegestaan. De Scheidsrechter moet als hij dit ziet er een toren van maken. Het advies van de docent, Internationaal Arbiter, Ton van Roon: "Zoek je een dame en kan je hem niet vinden? Zet dan de klok stil en roep de Scheidsrechter".
Dinsdag 1 augustus gingen de cursisten verder en leerden ze over de Rapid- en Snelschaakregels. Tevens gingen ze met de klokken aan de slag.

De KNSB hoopt dat ze veel van de cursus hebben opgestoken, zodat zij de wedstrijdleider van de club kunnen assisteren. In ieder geval als er bij hun eigen partij wat gebeurt dan weten zij wat ze kunnen doen!
Denkt u "deze cursus willen wij ook op onze vereniging of tijdens ons schaaktoernooi", schroom dan niet om dit aan de medewerker van de kaderopleidingen te laten weten.

Wij danken Zalencentrum Theotorne en het ONK toernooi voor het gebruik van hun locatie en het gebruik van hun klokken.