Schaakvereniging Maastricht viert 100 jaar

Home Nieuws Schaakvereniging Maastricht viert 100 jaar

In het weekeinde van 25 en 26 september viert Schaakvereniging Maastricht het 100-jarig bestaan. De club werd op 12 juli 1920 als Maastrichtsche Schaak Vereeniging (MSV) opgericht en was dus vorig jaar al een eeuw oud. Het jubileum kon toen echter vanwege de coronapandemie niet gevierd worden. Gelukkig kan dat nu wel. Waarschijnlijk zijn er op 25/26 september ook nog wel wat coronaregels, maar dat mag de pret niet drukken. De jubileumviering kan sowieso doorgaan en de club heeft een heleboel in petto.

De jeugd mag eerst. Want eerst vindt, op zaterdag 25 september, een toernooi plaats voor de jeugd van Maastricht. Strijdtoneel is het clublokaal in sporthal De Geusselt.

Bijzonder treffen

Op zondag 26 september is er in De Geusselt een dagvullend programma met diverse wedstrijden. Een heel bijzonder treffen is een wedstrijd tussen een team uit de jaren 70 dat het opneemt tegen een team uit de jaren 80. De spelers van deze teams uit de glorietijd van het schaken in Maastricht zien elkaar na die al die jaren weer. Ze spelen in vrijwel dezelfde samenstelling als 40 á 50 jaar geleden.

Reünie en receptie

Op deze dag is er verder een reünie en een receptie. De club verwacht veel oud-leden en schaakvrienden van Limburgse clubs. Ook worden veel andere Maastrichtse ‘eeuwelingen’ verwacht. Maastricht kent qua verenigingsleven een rijke historie. De stad heeft 22 roemruchte verenigingen (met name op het gebied van sport, muziek en zang) die langer dan een eeuw bestaan. Veel van deze clubs komen naar de receptie.

Boek

Er is natuurlijk ook een officieel gedeelte. Frank Clevers, auteur van het boek ‘Eeuwige Schaakverhalen’ over 100 jaar schaken in Maastricht, zal een lezing met Power Point Presentatie geven. Hij vertelt in kort bestek de belangrijkste en leukste wetenswaardigheden en laat foto’s uit de oude doos zien. 

Erelid

Verder wordt de tot erelid benoemde Jos Uiterwijk gehuldigd. Een erelid wordt slechts zelden benoemd. Dit is voorbehouden aan personen die gedurende een lange reeks van jaren uitzonderlijke inspanningen hebben verricht. Jos Uiterwijk is 18 jaar voorzitter geweest en was daarmee de langstzittende voorzitter in de 100-jarige geschiedenis van de vereniging. Hij werd in 2001 voorzitter van VSM. Toen VSM in 2002 met MSV fuseerde tot MSV-VSM, werd hij ook voorzitter van deze fusievereniging, die per 2014 Schaakvereniging Maastricht is gaan heten.

Club van het Jaar

Er worden niet alleen personen in het zonnetje gezet, ook zal Schaakvereniging Maastricht als gehele vereniging worden gehuldigd. De Limburgse schaakbond komt de prijs uitreiken die hoort bij de recente uitverkiezing van de vereniging tot Limburgse Club van het Jaar.

Koninklijke Erepenning

Het absolute hoogtepunt van de jubileumviering is de uitreiking van de Koninklijke Erepenning. Koning Willem-Alexander heeft aan Schaakvereniging Maastricht deze erepenning toegekend, die het respect en de waardering symboliseert die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de vereniging. De erepenning zal worden uitgereikt door burgemeester Annemarie Penn-te Strake van de gemeente Maastricht.

Speciale eregast

Een speciale eregast tijdens het jubileumweekeinde is oud-lid GM Heikki Westerinen. De Finse grootmeester werd in de jaren 70 lid en koesterde warme gevoelens voor de bourgondische stad Maastricht. Hij maakte er vele vrienden. Westerinen is in Finland een legende. Hij was de eerste grootmeester van het Finse schaken. Hij is viervoudig kampioen van Finland. Hij is inmiddels 77 jaar en verheugt zich op een weerzien met Maastricht en zijn Maastrichtse schaakvrienden.

Filmpje

Diverse media hebben al aandacht besteed aan het jubileum. Zo heeft RTV Maastricht een item van 9 minuten gemaakt waarin erelid Frans Neus en auteur van het jubileumboek Frank Clevers aan het woord komen. Zie website Maastricht voor een bericht hierover en een hyperlink naar de uitzending.