Start Kandidatentoernooi Schaken in Ekaterinburg met Anish Giri

Home Nieuws Start Kandidatentoernooi Schaken in Ekaterinburg met Anish Giri
Anish Giri - foto Harry Gielen

Haarlem – Dinsdag 17 maart wordt in Ekaterinenburg (Rusland) de eerste ronde gespeeld van het Kandidatentoernooi. De Nederlander Anish Giri is één van de deelnemers. De winnaar van dit toernooi wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen.

De wereldwijde Corona-crisis heeft ook gevolgen gehad voor het Kandidatentoernooi maar het evenement met slechts acht deelnemers gaat door, waarbij er wel speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Voor de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov gingen de maatregelen van de wereldschaakbond FIDE niet ver genoeg – hij riep op tot uitstel van het toernooi – en trok zich vervolgens terug van deelname. Conform de reglementen is Radjabov vervangen door de Franse grootmeester Maxime Vachier-Lagrave.

De acht kandidaten zullen elkaar in Rusland in een dubbelrondig toernooi bestrijden.

Deelnemers Kandidatentoernooi Ekaterinenburg

Naam leeftijd land   wereldranglijst
Fabiano Caruana 27 jaar Verenigde Staten 2
Ding Liren 27 jaar China 3
Alexander Grischuk 36 jaar Rusland 4
Ian Nepomniachtchi 29 jaar Rusland 5
Maxime Vachier-Lagrave 29 jaar Frankrijk 8
Anish Giri  25 jaar Nederland 11
Wang Hao 30 jaar China 12
Kirill Alekseenko 22 jaar Rusland 39

 

Fabiano Caruana was de winnaar van de vorige editie van het Kandidatentoernooi en geldt ook nu als favoriet, zeker na zijn zege in januari van dit jaar in de Tata Steel Chess Masters in Wijk aan Zee. Ook de Chinese grootmeester Ding Liren wordt door de experts getipt. Voor Anish Giri is het de tweede keer dat hij zich geplaatst heeft voor het Kandidatentoernooi, voor de Nederlander pleit dat hij de op-één-na jongste deelnemer is in het veld en toch al zeer ervaren op dit niveau.

Giri speelt op 17 maart om 12.00 uur Nederlandse tijd  in de eerste ronde met wit tegen Nepomniachtchi. De partijen zijn live te volgen via de officiële website

Belangrijke links